Društvo

U Bajinoj Bašti počela izgradnja Parka ćirilice

Komentari

Autor: RINA

18/09/2021

-

14:44

U Bajinoj Bašti počela izgradnja Parka ćirilice
Ilustracija - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Narodna skupština Republike Srbije na Dan srpskog jedinistva, slobode i nacionlane zastave usvojila je Zakon o zaštiti ćirilice, a u isto vreme simbločino počelo se i sa izgradnjom Parka ćirilice u Bajinoj Bašti.

To će biti jedinstven park u regionu, a koji propagira ćirilicu, sa ciljem da se ona dodatno očuva, kažu zvaničnici.

"Bajina Bašta kao opština na čijoj teritoriji je radila čuvena Račanska prepisivačka škola i dalje čuva srpsko nacionalno pismo. Ovaj park će biti podsetnik koliko nam je ono bitno i važno", rekao je Siniša Spasojević, odbornik u lokalnom parlamentu i inicijator izgradnje Parka ćirilice.

Kako je dodao, cilj je da to bude deo u centru grada kojim će se ćirilica promovisati.

Izgradnji u Bajinoj Bašti je prethodilo usvajanje Deklaracije o zaštiti i negovanju ćirilice pre dve godine od strane lokalnog parlamnenta, nakon čega je osnovana i manifestacija Ćirilična baština.

Staze u obliku slova "Ć"

"Predložen je niz ideja koje će se realizovati u skladu sa uslovima na terenu. Prvobitno je zamišljeno da kroz mobilijar bude promovisana ćirilica", kaže Spasojević za agenciju RINA.

U planu je, dodaje, da staze u parku kada se gledaju iz vazduha budu u obliku slova "ć", ali i još mnogo stvari.

"Klupe sa natpisima poznatih Srba na ćirilici, info table sa istorijatom našeg pisma kao i podsetnici na veliki značaj Račanske prepisivačke škole. Na podlogama za dečja igrališta bila bi takođe ispisana ćirilična slova“, dodao je.

Za izgradnju je iz opštinskog budžeta izdvojeno 10,2 miliona dinara, a plan je da se završi u roku od tri meseca.

Predsednica opštine je predložila i da se uredi školska zgrada u Rači, u kojoj odavno nema nastave, i da se pretvori u Muzej ćirilice.

Komentari (0)

Srbija