Društvo

"Epidemija će dugo trajati": Stručnjaci upozoravaju na opasnost od novih sojeva, sve zavisi samo od nas

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.S.

19/09/2021

-

11:33

"Epidemija će dugo trajati": Stručnjaci upozoravaju na opasnost od novih sojeva, sve zavisi samo od nas
"Epidemija će dugo trajati": Stručnjaci upozoravaju na opasnost od novih sojeva, sve zavisi samo od nas - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog naglog porasta broja novozaraženih u Srbiji i najava o mogućim novim mutacijama virusa, izlazak iz epidemije deluje sve neizvesnije. Epidemiolozi ne mogu tačno u da predvide kada bi mogla da se okonča pandemija virusa korona, ipak svi stručnjaci naglašavaju da jedini spas predstavlja vakcinacija.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ističe da povratak normalnom životu ne zavisi samo od virusa, već i od ljudske populacije u Srbiji, Evropi i u celom svetu.

"Gde god da imamo onaj deo nevakcinisanih, virus će se tu održavati i što je najgore on će tu mutirati. Znači, dobijaće nove forme, nove sojeve", rekao je epidemiolog za Blic.

Virusolog Ana Banko naglašava da su ključni razlozi porasta broja novozaraženih u našoj državi nedovoljan obuhvat vakcinacije, evolucija virusa, ali i stil života.

Imunitet na virus brzo opada – zato će pandemija dugo da traje

Dr Ana Banko je navela da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih, a i onih koji su preležali virus, opada nakon šest meseci. 

Ipak naglašava da to što imunitet ne traje dugo, ne sme i ne treba da nas obeshrabri i da moramo da radimo na tome da povećamo obuhvat vakcinacije.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

"Vakcinacija kao takva ne sme da nas obeshrabri, jer činjenica jeste da obuhvat vakcinacije mora da bude mnogo veći, jer imunitet nakon preležane koronavirusne infekcije nije dugotrajan i to je u stvari najveći problem zašto i oni koji su prirodno preležali infekciju ponovo je dobijaju, a to se ovde dešava i sa vakcinisanim", objašnjava ona za RTS.

Dodaje da su sve one zemlje, pa i Izrael, koje su na početku ove godine vakcinisale veliki deo svog stanovništva i imale tu prednost u odnosu na druge, praktično zastali na tom putu na nekih 50 ili 60 odsto.

"Izrael nije dostigao obuhvat vakcinacije koji je neophodan, a drugo – imunitet je tokom leta počeo da opada. Dakle to je prvi i osnovni razlog zašto će pandemija dugo da traje", objašnjava Banko.

Virusolog dr Milanko Šekler je istakao da samo zahvaljujući vakcinisanima zdravstveni sistem nije doživeo krah, ali da će medicinski radnici da "polude", jer dobijaju teže slučajeve iz većeg broja testiranih.

"Pozdravljam što je država napravila i opremila kovid bolnice, to je za svaku pohvalu. Pozdravljam što ima i toliko vakcina, međutim nije mi jasno zašto upropastiti to ponašanjem koje je potpuno neprimereno", kazao je Šekler.

On je dodao da vakcinisani mogu da se zaraze, ali u mnogo manjem procentu, sa mnogo blažom kliničkom slikom i mnogo manjom verovatnoćom da se desi bilo šta neželjeno.

Novi sojevi probijaju zaštitu

Dr Banko navodi da u Srbiji imamo porast broja obolelih zbog toga što delta soj može da probije imunitet.

"To znači da će oni koji su vakcinisani i oni koji su prirodno preležali infekciju moći da se zaraze. Oni neće teško oboleti ako još imaju imunitet, ali će biti dalji prenosioci. Vakcinisana osoba će dalje prenositi virus, zbog čega je ovo jedan nezaustavljiv proces u ovom trenutku. I nama nije više cilj vakcinacijom da potpuno eliminišemo virus već nam je cilj da ne dolazi do teških kliničkih slika i fatalnih smrtnih ishoda", objašnjava Banko.

Tanjug/AP/Robert F. Bukaty

 

Preventivne mere se nedovoljno poštuju i mi, kako kaže, moramo da promenimo način ponašanja.

"Ako se ponašamo kao da virus ne postoji, ako ga ignorišemo, to ga zapravo neće eliminisati. Dakle, ignorisanje neće ispisati virus iz ove istorije", ističe Banko.  

Kada bismo mogli da se vratimo normalnom životu

Dr Tiodorović navodi da je teško prognozirati kada bi mogao svet da pobedi pandemiju koronavirusa. 

On smatra da, ako bi se postilga stopa vakcinacije od 75, 80 odsto u Srbiji postojala bi šansa da se situacija kontroliše.

"U najboljem slučaju, to bi bilo negde do polovine sledeće godine, ali s velikim oprezom to kažem, zbog ovog negativnog iskustva koje imamo zbog vakcinacije, i posebno nepridržavanja mera", navodi epidemiolog.

Komentari (0)

Srbija