Društvo

Sudar dva virusa na jesen - najgori scenario: Lekari upozoravaju, država nabavlja vakcine protiv gripa

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/09/2021

-

07:17

Sudar dva virusa na jesen - najgori scenario: Lekari upozoravaju, država nabavlja vakcine protiv gripa
Vakcinacija - Copyright Tanjug/AP/Alvaro Barrientos, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Najgori scenario za jesen može biti sudar koronavirusa i virusa gripa - složni su u oceni lekari i medicinski stručnjaci, sagovornici Euronews Srbija, koji kao poseban problem ističu mogućnost da se jedna osoba zarazi i jednim i drugim virusom. U susret jesenjim i zimski mesecima, vremenu tipičnom za epidemije gripa, oni ističu važnost vakcinacije - kako protiv korone, tako i protiv gripa, ali i nošenje zaštitnih maski. 

Vakcina protiv korone ima, i građanima Srbije na raspolaganju su četiri cepiva različitih proizvođača, a kada je reč o vakcinama protiv gripa sprovedena je javna nabavka i za predstojeću sezonu ugovoreno je da u Srbiju stigne 470.000 doza vakcina iz uvoza. Takođe, planiramo je da deo cepiva protiv gripa proizvede i "Torlak". 

I ove godine, kao i prošle, od gripa će nas štititi cepiva dva inostrana proizvođača -  Abbott Biologicals i Sanofi Pasteur. Isporuka jednog proizvođača planirana je za 15. oktobar, dok je drugog predviđena 1. novembra, rečeno je za Euronews Srbija u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U Ministarstvu zdravlja kažu da će i ove godine Institut "Torlak" proizvoditi grip vakcine, ali nisu mogli da preciziraju o kojim količinama je reč.

Inače institute "Torlak", posle 15 godina pauze, prvi put prošle godine proizveo je vakcine protiv gripa "TorVaxFlu".

Novina od ove godine je i to što se građani za vakcinu protiv gripa mogu prijaviti preko portala eUprava. Prijavljivanje je počelo 15. septembra.

Na portalu se popuni upitnik kojim se ne daje saglasnost za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, već se samo samo "iskazuje interesovanje". Iskazano interesovanje u svakom trenutku može da se promeni ili obriše.

Da bi se pokrenula usluga nije potrebno da budete registrovani korisnik eUprave. U upitnik se unose osnovni podaci - ime i prezime, JMBG, na kojoj opštini bi da se vakcinišete, da li imate neko hronično oboljenje, ostavlja se imejl adresa ili mobnilni telefon. Za one koji se slabije snalaze sa tehnikom, upitnik mogu popuniti mlađi ukućani.

Poziv mejlom ili SMS

Kao povratna informacija na mejl ili putem SMS-a građani dobijaju potvrdu o prijavi, a na isti način biće obavešteni kada i gde mogu da se vakcinišu kada vakcinacija bude počela 15. oktobra.

Prioritetne grupe za vakcinaciju su građani stariji do 60 godina, hronični bolesnici, trudnice, zdravstveni radnici, zaposleni u centrima za socijalni rad.

Pulmolog Tatjana Radosavljević kaže da je važno da se građani vakcinišu protiv sezonskog gripa, jer će on biti u cirkulaciji.

"Grip će se kao respiratorna infekcija javljati kao i da nema kovida. Savetujem da se građani vakcinišu protiv gripa, ali da i dalje nose maske kako zbog kovida tako i zbog gripa i ostalih respiratornih oboljenja", rekla je Radosavljević za Euronews Srbija.

Podseća da je grip ozbiljna bolest i da najgori scenario za jesen može biti sudar koronavirusa i virusa gripa – da se jedna osoba zarazi i jednim i drugim virusom.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

Razmak između vakcinacije protiv gripa i kovida treba da bude 10 do 15 dana

Napominje da su simptomi gripa slični kao i simptomi kovid infekcije, te da se može doći u situaciju da se bez PCR testa ne može znati da li neko ima grip ili kovid.

"Važna je vakcinacija protiv gripa, ali i virusa korona, kao i nošenje maski", rekla je ona.

Dilema mnogih građana je koliko mora da se napravi vremenski razmak između dva cepiva – grip vakcine i kovid vakcine. Radosavljević objašnjava da ne treba ići dan za danom, ali da je dovoljan razmak od 10 do 15 dana, jer su mehanizmi delovanja različiti.

"To je normalan razmak da primate dve različite vakcine, naravno pod uslovom da ste zdravi", pojasnila je ona.

Sudar dva virusa na jesen?

Prošla sezona bila je blaga, što se tiče virusa gripa, jer su se građani pridržavali protivepidemijskih mera – nosili maske, držali distance.

Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Goran Stevanović upozorio je na mogućnost "sudara" korone i sezonskog gripa na jesen.

"Očekujemo, jer se to pokazalo kao pravilo, da kada je sezona bila blaga, kao što je bila prošle godine, da za njom ide jači udar influence", rekao je on za Novosti.

On je naveo da se infektolozi najviše pribojavaju onog što se desilo na početku epidemije u Italiji, istovremena infekcija kod jednog bolesnika i kovidom i gripom, a da nije vakcinisan ni protiv jedne bolesti.

Prof. Dejan Baskić sa Medicinskog fakulteta u Kragujevcu kaže da je pitanje da li će doći do sudara dva virusa na jesen, jer prošle godine skoro da nije bilo virusa gripa i da su u KC Kragujevac imali samo jedan ili dva takva slučaja.

"Suštinski gripa nije bilo prošle godine, jer imamo fenomen da dominantni soj potisne sve ostale viruse. Sa druge strane imali smo ozbiljnu primena preventivnih mera - maske, distanca i ograničenje broja ljudi. Imali smo manje gripa jer su se ljudi bolje i više štitili", rekao je Baskić za Euonews Srbija.

On je naveo da je sada situacija drugačija, da se ne poštuju mere, ali da ipak smatra da neće biti velikih problema jer postoji nešto što se zove "interferencija virusa", to je prirodni fenomen da jedna ćelija ne može da bude inficirana sa dva virusa u isto vreme.

"Međutim, da li neko može da dobije kovid 19, pa da sedam dana dobije i grip- može. U oba slučaja je prevencija vakcinacija", naveo je on.

Komentari (0)

Srbija