Društvo

U Batajnici za pet dana pet mladih preminulo od korone - svi su bili nevakcinisani

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

10:08

U Batajnici za pet dana pet mladih preminulo od korone - svi su bili nevakcinisani
Tatjana Adžić Vukičević - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

U kovid bolnici u Batajnici u poslednjih pet dana bitku sa koronavirusom izgubilo je petoro mladih nevakcinisanih, od kojih je najstariji imao 26 godina, a nisu imali pridružene bolest, izjavila je danas direktorka te zdravstvene ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević.

Ona je za Tanjug rekla da je situacija u bolnici veoma teška i zabrinjavajuća, navodeći da sada u toj zdravstvenoj ustanovi, u odnosu na početak leta, ima čak do 20 puta više bolesnika.

"U bolnici ima više od 800 ljudi, 86 je u jedinicama intenzivne nege, od kojih je 60 intubirano i nalaze se u najtežem mogućem kliničkom stanju", rekla je Adžić Vukičević.

Dodala je da su ostali pacijenti u jedinicama poluintenzivnog lečenja, na kojima je nešto manje od 10 odsto vakcinisanih.

Adžić Vukičević naglašava da se svi vakcinisani oporave i imaju znatno lakše kliničke slike.

Povećan broj zaraženih kovidom verovatno je posledica okupljanja i proslava, kaže direktorka kovid bolnice u Batajnici.

Ona je rekla da su to pacijenti koji su boravili kod kuće u jako teškom kliničkom stanju i sa visokom temperaturom, a nisu se javili na vreme lekaru.

Adžić kaže da je i stopa smrtnosti sada dva puta veća u odnosu na prethodne talase, dodajući da je to posledica novog delta soja i slabijeg odziva za vakcinaciju.

Kako navodi, na dnevnom nivou sada ima minimum 60 prijema, a juče ih je bilo 74.

"Svaki dan imamo između 30 i 40 otpusta", dodala je Adžić.

Navela je i da gotovo da nema praznih postelja i da kovid bolnica u Batajnici ima i jednu porodilju i tri trudnice.

"One se porode u drugim zdravstvenim ustanovama, u kovid odeljenjima i odmah po porođaju dolaze kod nas", rekla je Adžić.

Kaže i da u toj zdravstvenoj ustanovi nema pacijenata koji su već preležali korona virus.

U kovid bolnici u Batajnici radi hirurška sala za sve operacione procese, u slučaju infarkta, kao i koronarografije, a ugrađuju se i stentovi, navodi Adžić Vukičević.

Situacija u KBC Zvezdara prenapregnuta

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" po pet put je u kovid sistemu, u njemu se trenutno leči 342 pacijenta, od toga je 42 na intenzivnoj nezi, a najmlađi pacijent koji je na respiratoru ima 36 godina, izjavila je danas antesteziolog tog centra Vladanka Stefanović.

U izjavi za TV K1 ona je istakla da je situacija u tom centru ponovo prenapregnuta, i da im je trenutno 11 pacijenata u veoma teškom stanju.

Stefanović kaže da je ovaj talas krenuo mnogo brže nego prethodni, da lekari rade punim kapacitetom, da ih trenutno ima dovoljno, ali da ako se ovako nastavi da ih neće biti dovoljno.

U ovom talasu, ističe, najviše se zaražavaju mladi i nevakcinisani, te da kod njih leži pacijent koji ima samo 20 godina.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Dodaje da u KBC Zvezdara najveći procenat na intenzivnoj nezi čine nevakcinisani.

Govoreći o kliničkoj slici, Stefanović kaže da vakcinisani imaju laku do umereno tešku kliničku sliku i da lakše podnose virus, dok nevakcinisani uglavnom imaju umerenu tešku i tešku sliku.

"Kod nas na intenzivnoj nezi, na respiratoru, najmlađi pacijent ima 36 godina. Lakšu kliničku sliku ima stariji pacijent koji je vakcinisan, u odnosu na ovog mladog čoveka", rekla je Stefanović.

Apeluje na građane da se vakcinišu, jer, ističe, da vakcina daje rezultate.

 

Komentari (0)

Srbija