Društvo

Vulin: Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen kako bi se izbeglo krvoproliće i sukobi na ulicama u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/09/2021

-

12:18

Vulin: Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen kako bi se izbeglo krvoproliće i sukobi na ulicama u Beogradu
Vulin: Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima povučen kako bi se izbeglo krvoproliće i sukobi na ulicama u Beogradu - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima po odluci predsednika Aleksandra Vučića povučen kako bi se izbeglo krvoproliće i sukobi na ulicama Beograda.

"Zakon je odličan, potreban je policiji i Srbiji", rekao je Vulin i ukazao da se protiv tog nacrta povela orkestrirana kampanja određenih nevladinih organizacija "koje su plaćene sa Zapada".

"Došli smo do odgovarajućih informacija da određene zapadne službe imaju ideju da ovaj nacrt iskoriste kao jedan od razloga za proteste u Beogradu i sukobe na ulicama", rekao je ministar Vulin za TV Prva, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsetio je da lideri opozicije u vezi sa izbornim uslovima ističu da će, ukoliko ne bude po njihovom, da ići na ulicu, a to su protesti koji se obično završavaju, kako je rekao, nasiljem.

"Nacrt je trebalo da bude jedan od razloga za proteste koji treba da se dese mnogo pre izbora i koji za cilj imaju destabilizaciju Srbije", rekao je ministar.

On je dodao da se prilikom odluke o njegovom povlačenju nije ulazilo u njegovu suštinu i kvalitet, već da se razmišljalo da Srbiji sukobi nisu potrebni, da je njena stabilnost na prvom mestu i da se ne dozvoli bilo šta što će dovesti do destabilizacije.

"U momentu kada se borimo za pravo Srba da žive na severu Kosova i Metohije i uopšte za južnu pokrajinu, vi ćete da imate sukobe u Beogradu. I u tome niko ne vidi vezu i povezanost. Jasno je šta se radi. Кada treba da oslabite Srbiju na Kosovu, oslabite je u Beogradu i ovo je trebalo da posluži za to", rekao je ministar Vulin.

Kamere za biometrijski nadzor

Upitan da prokomentariše primedbe u vezi sa rešenjima koja su se odnosila na kamere za biometrijski nadzor, ministar je ukazao da svako od nas ima mobilni telefon i da na osnovu njegove upotrebe, Gugl u svakom momentu zna gde se nalazimo, šta radimo, koja su nam interesovanja i da to nikome ne smeta, da smo naprotiv na to samoinicijativno pristali.

"Ali ne sme da bude kamera u Beogradu, kao što postoje u Londonu ili bilo kom drugom većem evropskom gradu, koje će za potrebu policije ubrzati i skratiti rok pronalaženja osumnjičenih za krivična dela", rekao je ministar Vulin.

Upitao je šta je onda problem običnom građaninu, koji ne planira nikoga da ubije, da obije automobil, počini bilo koje krivično delo, da policija bude efikasnija i da rešava brže krivična dela.

Naveo je da kamere i danas postoje u Beogradu i da je razlika u tome što operativac mora danima da sedi, pregleda materijale i pokušava da pronađe osumnjičenog, a sa ovim kamerama postojao bi softver koji bi počinioca krivičnog dela našao u roku od nekoliko minuta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija