Politika

Koalicija NADA o Zakonu o unutrašnjim poslovima: Sporni i članovi koji definišu pojam i ulogu policije u društvu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2021

-

10:50

Koalicija NADA o Zakonu o unutrašnjim poslovima: Sporni i članovi koji definišu pojam i ulogu policije u društvu
Koalicija NADA o Zakonu o unutrašnjim poslovima: Sporni i članovi koji definišu pojam i ulogu policije u društvu - Copyright Prinstscreen YouTube/ Demokratska stranka Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije (DSS), Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS) i još 23 udruženja građana, traži širu javnu raspravu pre usvajanja novog Zakona o unutrašnjim poslovima, jer se njime značajno pojačava kontrola države nad građanima i zadire u njihovu privatnost, a da javnost o tome prethodno nije dovoljno informisana.

"Zakon koji se tiče osetljive oblasti iz domena ljudskih prava, kao što je video nadzor građana, ne sme biti na mala vrata uveden u naš pravni sistem. Ovaj zakon je zapravo pravni osnov za korišćenje sigurnosnih kamera za prepoznavanje lica, koje su pre dve godine tajanstveno nabavljene i postavljene širom Beograda", rekao je kandidat koalicije NADA za predsednika Republike Srbije i predsednik DSS, dr Miloš Jovanović.

Dodaje i da NADA nije protiv korišćenja naprednih tehnologija za suzbijanje kriminala i sprečavanje vršenja krivičnih dela, ali da su "za to da se mogućnost zloupotreba svede na minimum, što predlog ovog zakona nije obezbedio".

Predsednik POKS, Žika Gojković, smatra da su sporni i članovi zakona koji definišu pojam i ulogu policije u društvu, i da je neophodna mnogo šira javna debata oko usvajanja ovog zakona.

"Predlažemo da se osim stručnjaka iz oblasti pravne nauke, u proces pripreme zakona uključe organizacije i pojedinci koji se bave zaštitom ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i predstavnici parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih partija, kako bi se postigao širi društveni konsenzus", rekao je Gojković.

Komentari (0)

Srbija