Društvo

Od slavske trpeze do bolničke postelje: Stafilokok pronađen u uzorku hrane, kako nastaje trovanje?

Komentari
Od slavske trpeze do bolničke postelje: Stafilokok pronađen u uzorku hrane, kako nastaje trovanje?
Od slavske trpeze do bolničke postelje: Stafilokok pronađen u uzorku hrane, kako nastaje trovanje? - Copyright Printscreen/RTS

Autor: Euronews Srbija, RTS

06/08/2025

-

13:14

veličina teksta

Aa Aa

Posle obeležavanja Svetog Ilije u Pavlovcu kod Vranja, trećina prisutnih na slavi imala je simptome trovanja hranom. Dvadeset građana javilo se lekarima u vranjskom Zdravstvenom centru, a u međuvremenu svi su pušteni kući. Zavod za javno zdravlje objavio je rezultate dva uzeta brisa sa uzoraka hrane sa proslave, piše RTS.

Zavod za javno zdravlje u Vranju saopštio je rezultate dva uzeta brisa sa činije sa žitom i pečenjem. Izolovana je bakterija stafilokok koja se poklapa kao etiološki uzročnik simptoma kod svih pacijenata.

Sa simptomima mučnine, povraćanje, stomačnih tegoba i povišene temperature, groznice javili su se lekarima meštani Pavlovca, koji su prisustvovali slavi. Sumnjalo se na trovanje hranom što je i potvrđeno laboratorijskom analizom uzoraka hrane.

Od šest osoba koliko je prvobitno hospitalizovano u Zdravstvenom centru u Vranju, tri su otpuštene iz bolnice. Još tri pacijenta su na bolničkom lečenju, na Infektivnom odeljenju. Prati se njihovo zdravstveno stanje, i kako kažu u ovoj ustanovi, njihovo stanje je stabilno.

"Klinička slika je prolazila lako i brzo kod mnogih osoba koje su obolele, tako da novoregistrovanih nema. Određeni broj hospitalizovanih se već vratio kući, razgovarali smo i sa meštanima koji su bili oboleli, zaista se osećaju dobro", kaže dr Biljana Popović iz Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Od 60 gostiju koji su obeležavali Svetog Iliju, trećina je imala simptome. Epidemiološka i ekipa Centra higijene uzele su 13 uzoraka i tri brisa sa posuđa u kojima je pripremana ili služena hrana.

Biljana Popović navodi da je Zavod za javno zdravlje Vranje izlaskom na teren preduzeo je određene mere kao što su ispitivanje na terenu i uzimanje uzoraka. 

Šta je stafilokok i kako nastaje trovanje?

Staphylococcus aureus je bakterija koja se kod čoveka nalazi najčešće na koži i sluzokoži nosa. Ova bakterija u određenim okolnostima može izazvati bolest. Između ostalog, Staphylococcus aureus stvara toksine koji mogu dovesti do trovanja hranom. Kontaminacija hrane stafilokokom i toksinima nastaje tokom skladištenja, prerade, pripreme ili distribucije, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Najčešće se dešava preko ruku osoba koje pripremaju hranu i preko pribora za pripremu hrane, kao što su noževi, daske za sečenje mesa, posude u kojima se hrana čuva.

Uslovi koji pogoduju nastanku trovanja hranom stafilokoknim toksinom su:

  • nadekvatno čuvanje hrane posle pripreme
  • priprema hrane mnogo pre konzumiranja
  • loša lična higijena
  • nedovoljno kuvana ili zagrejana hrana
  • produženo zagrevanje na grejnim pločama pre serviranja hrane.

Postoje sporadična trovanja hranom koja nastaju u kućnim prilikama i stafilokokna trovanja u vidu epidemija. Epidemije su najčešće leti kada su visoke temperature i hrana se ne čuva na odgovarajući način. Najpogodnija hrana za umnožavanje stafilokoknog enterotoksina je mleveno meso, pudinzi, sladoled, sendviči.

Trovanje hranom uzrokovano stafilokoknim toksinima karakteriše kratak inkubacijski period (do 8 sati), snažna mučnina, povraćanje i proliv. Bolest je uglavnom blaga, a oporavak nastupa kroz 1 do 3 dana. Lečenje se sastoji u nadoknadi tečnosti, lekovima protiv grčeva u stomaku i mirovanju.

Preventiva – saveti:

  • osobe koje rukuju hranom pri pripremanju  i distribuciji hrane (kuvari, konobari ) moraju se pridržavati opštih higijenskih mera radi sprečavanja kontaminacije hrane
  • detaljno pranje ruku, posebno ispod i oko noktiju, sapunom i tekućom vodom pre započinjanja rada sa hranom
  • ne pripremati hranu ukoliko imate ranice ili infekcije kože na rukama
  • radne površine i pribor za pripremu hrane održavajte čistim
  • ukoliko se hrana neće potrošiti u roku od dva sata od pripreme, čuvajte je na temperaturi iznad 60 stepeni Celzijusovih ili ispod 5 stepeni.

Komentari (0)

Srbija