Društvo

Brnabić: Saniranje deponije u Vinči na najmoderniji način

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

16:43

Brnabić: Saniranje deponije u Vinči na najmoderniji način
Ana Brnabić u Vinči - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Saniranje deponije u Vinči, što radi francusko-japanski konzorcijum "Suez-Itoču", ambiciozan je projekat vredan 370 miliona evra kojim se rešava višedecenijski problem odlaganja komunalnog otpada u Beogradu, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je nakon obilaska nove sanitarne deponije, elektrane i reciklažnog postrojenja za građevinski otpad u gradskoj deponiji Vinča, kazala da je izuzetno srećna što se konačno rešava problem odlaganja komunalnog otada, navodeći da se time pokazuje odgovoran pristup zaštiti životne sredine, ali i cirkularnoj ekonomiji i zelenoj traziciji što je jedan od osnovnih prioriteta vlade.

Brnabić je navela da Beograd dnevno generiše između 1.500 i 1.600 tona komunalnog otpada koji se taložio na deponiji u Vinči zbog čega je, kaže, Srbija bila jedna od najvećih zagađivača.

Zbog te deponije, dodala je, emitovano je više od pet milijardi kubnih metara emisije metana u atmosferu.

Brnabić je navela da ovaj projekat podrazumeva pet manjih projekata i dodala da je jedan zatvaranje stare deponije i izgradnja nove sanitarne deponije što je, kaže, završeno.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Drugi projekat je, prema rečima Brnabić, otvaranje deponije za odlaganje građevinskog otpada što je završeno 18. avgusta, dok je treća komponenta u okviru velikog projekta izgradnja elektrane za spaljivanje komunalnog otpada koja će, najavila je, biti završena u novembru sledeće godine,

"Tako ćemo već od sledeće grejne sezone u Beogradu imati deset odsto od ukupne toplotne energije koja će dolaziti iz otpada i pet odsto električne energije", rekla je Brnabić.

Dodala je da je četvrti projekat izgradnja elektrane na deponijski gas, dok se peti odnosi na prečišćavanje otpadnih voda sa deponije.

"Čitav sistem će na njamoderniji način sanirati problem koji imamo 45 godina. Nećemo više biti crna tačka evropskog kontinenta", istakla je Brnabić i dodala da u Evropi postoje 492 ovakva postrojenja što znači da je sve u skladu sa najstriktnijim standardima Evropske unije.

Brnabić je naglasila da će Srbija prvi put dobiti električnu i toplotnu energiju iz otpada.

Istakla je da se radi nova strategija za upravljanje otpadom, navela da će javna rasprava o tome trajati do 5. oktobra i pozvala sve zainteresovane da u njoj učestvuju.

Brnabić: Nisam se bavila pitanjem odgovornosti za požar u Vinči

Premijerka je, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se ponovi požar u Vinči rekla da se novom deponijom upravlja potpuno drugačije i da se poštuju svi standardi Evropske unije.

Brnabić je primetila i da nije inženjer za deponiju i da to pitanje novinari treba da upute stručnjacima koji saniraju deponiju iz francusko-japanskog konzorcijuma.

"Novom deponijom upravlja se potpuno drugačije nego što je to bilo na staroj deponiji i sve se radi da se spreči bilo kakva vrsta akumulacije. Redovno se radi pokrivanje zemljom da se spreči nastanak takvih događaja i poštuju se svi standardi EU za upravljanje otpadom i upravo tom aktivnošću izbeći ćemo nastanak ovakvih događaja", rekla je Brnabić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Ona je navela da se kao predsednica Vlade nije bavila time ko je odgovoran za požar navodeći da je deponija u Vinči u nadležnosti lokalne samouprave.

Direktor preduzeća "Beo čista energija" Vladimir Milovanović ukazao je, kaže, na neke činjenice koje se tiču požara, istakavši da još nema zaključaka policijske istrage.

"Neposredno pre izbijanja požara naše obezbeđenje je identifikovalo dva lica koja su se neovlašćeno nalazila na deponiji. To je jedna činjenica. Druga je da je neposredno posle njihovog uočavanja izbio požar, treća činjenica je da je požar velikom briznom zahvatio veliku površinu deponije šest do sedam hektara", rekao je Milovanović.

Četvrta činjenica jeste ta da su u vreme i nedeljama pre izbijanja požara bile visoke temperature i da su takođe postojali preduslovi da dođe do samozapaljivanja otpada.

"Policija vrši istragu i svi smo bili u policiji da damo izjavu. Nemamo zaključak te politicjske istrage. Kada bude raspoloživ verovatno će i javnost saznati", rekao je on.

Njegovo  mišljenje je, kaže, da je do požara došlo spontano, da se on razvio velikom briznom, ali podseća i da je zajedno sa gradom za manje od 24 sata ugašen.

Vesić: Sortiranje otpada u Beogradu 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je danas sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić obišao novu sanitarnu deponiju, elektranu i reciklažno postrojenje za građevinski otpad u gradskoj deponiji "Vinča" rekao je da se istovremeno sa tim postojenjima gradi 17 reciklažnih dvorišta u Beogradu i najavio reorganizaciju "Gradske čistoće" i sortiranje otpada.

To, prema njegovim rečima, znači da će građani dobijati kese za različite vrste otpada, a uspostaviće se i čitav sistem nagrađivanja za građane koji to budu poštovali.

"Mi ćemo u narednih godinu dana uspostaviti onaj sistem koji postoji u svim zemljama u Evropi, a to znači da ćemo imati sortiranje otpada, da ćemo imati primarnu selekciju i da neće sav otpad dolaziti u Vinču", rekao je Vesić.

On je ukazao da će se iz otpada dobijati 10 odsto toplotne energije što je velika stvar za Beograd i veliki pomak kada je reč o zaštiti životne sredine.

"Ovo je bio ključni trenutak da rešimo ekološki problem i da ga uradimo onako kako se to radi u svim zemljama, da zatvorimo ekološku bombu kojom se niko nije bavio", rekao je Vesić.

Na pitanje da li je završena analiza zemljišta posle požara, Vesić je rekao da nije, navodeći da se ispod zemlje nalazi glina i da je jako teško da prođu bilo kakve vode.

"Kada se završi studija biće objavljeno, a ono što je za nas najvažnije, to je da će se sa postrojenjem za preradu otpadnih voda rešiti pitanje da nijedna neprerađena kap neće otići u Dunav", istakao je Vesić.

Komentari (0)

Srbija