Društvo

Grujičić: Onkološki pacijenti su najveće žrtve pandemije kovid 19

Komentari

Autor: RTS

02/10/2021

-

12:11

Grujičić: Onkološki pacijenti su najveće žrtve pandemije kovid 19
Grujičić: Onkološki pacijenti su najveće žrtve pandemije kovid 19 - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos povećanom broju novih slučajeva zaraze koronavirusom, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije nije prestajao sa radom, rekla je direktorka ovog instituta Danica Grujičić, dodajući da pacijenti koji su imali odluku konzilijuma da im je neophodna operacija, nisu dugo čekali.

"Ispostavilo se u jednom trenutku da se duže čeka na konzilijum nego što se čeka na operaciju, tako da ćemo verovatno morati da uvedemo i popodnevne konzilijume. U svakom slučaju, mi nismo prestajali da radimo, sa ova dva nova aparata koje smo dobili dnevno se ozrači oko 360 pacijenata. I dalje radimo u tri smene", rekla je Grujučić za RTS.

Terapija na h-nožu čeka se negde od dve do tri nedelje, a na hemoterapiju se čeka od mesec dana do pet nedelja, dok za gama nož nema čekanja, isitče Grujičić, dodajućući da lekari sami procenjuju ko je hitan pacijent.

Ističe da je problem što veliki broj pacijenata, odnosno skoro trećina, dolazi u kolicima da počne lečenje.  

"Bitno je da ljudi koji imaju zaista tegobe ne odlažu preglede. Pozivam kolege koji su radioterapeuti, koji su u konzilijumu, a koji znaju protokole i koji su to pacijenti koji mogu da idu na gama nož da ih pošalju kod nas jer tu zaista nemamo listu čekanja. Onkološki pacijenti najveće su žrtve pandemije kovid 19", kaže Grujičić.

"Prilagodili smo se kovidu" 

Navodi da su se na Institutu prilagodili i naučili da žive sa kovidom 19.

"Prilagodili smo se i kada je u pitanju testiranje, i kada je u pitanju pojava pacijenata koji vam dođe negativan, a posle dva dana je pozitivan, a jednostavno nije imao simptome. Mi sada ne raspuštamo cela odeljenja", kaže Grujičić.

Kako objašnjava, procedura je takva da se onima koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, tamo gde je to moguće, lečenje odlaže za oko dve nedelje.

Oni kojima treba hitna intervencija idu u Batajnicu gde mogu da budu kompletno operisani, a što se tiče hroničnih bolesnika i samih onkoloških pacijenata, radi se kao i ranije.

Ističe da su sve bolnice i centri preopterećeni zbog situacije sa koronavirusom.

"Urgentni centar je izuzetno opterećen, neurohirurgija radi sa samo dve sale, Prva hirurška takođe sa prepolovljenim kadrom zato što jednostavno nema anestiologa, oni su uglavnom u Batajnici i u kovid bolnicama. Evo sad je i jedan naš anestetičar tamo", navodi Grujučić.

Zamolila je sve one koji se do sad nisu vakcinisali da to učine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija