Društvo

Čekanac: Očekivao sam restriktivnije mere, počinje hladno vreme, virus se lakše širi u zatvorenom prostoru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

18:46

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiolog dr Radovan Čekanac kaže da je očekivao da će Krizni štab za borbu protiv virusa korona uvesti restriktivnije mere i ograničiti radno vreme ugostiteljskih objekata.

On je za Euronews Srbija naveo da ne zna koji su argumenti bili protiv tog predloga medicindskog dela Kriznog štaba. Smatra da će u narednih pet dana morati da se uvedu neke mere, ukoliko potraje ovako loša epidemiološka situacija. 

"Očekivao sam da će se doneti neke restriktivnije mere. Neke mere postoje, ali se ne poštuju. Danas počinje hladno vreme, bašte više neće raditi, a virus se lakše širi u zatvorenom prostoru. Očekujem, iako to nije juče doneto, da se u narednim danima uvedu ograničenja radnog vremena, naročito u ugostiteljskim objektima.To je u ovom periodu hladnog vremena jedini način", naglasio je on.

Ističe da ga nije puno iznenadila odluka Kriznog štaba da se ne uvedu kovid propusnice, jer lično misli da se zakasnilo sa tim.

Smatra da kovid propusnice treba uvesti na masovnim skupovima koji se održavaju u zatvorenim prostorijama, a da bi njihovo uvođenje u ugostiteljskim objektima i prodavnicama donelo mnogo poroblema, jer nema dovoljno organa koji bi ih kontrooisali.

"Siguran sam da će u narednih pet dana, ukoliko potraje ovakva loša epidemiološka situacija, morati da se uvedu neke mere. U to sam ubeđen. Praktično rešenja nema", naveo je on.

Propuštena prilika za vakcinaciju

Žao mu je što je Srbija propustila priliku da se građani masovnije vakcinišu u junu i julu, jer bi, kako kaže, sada imali blaži talas.

Na vrhu novog talasa, kada je broj novozaraženih na dnevnom nivou oko 7.000, koliko bi se pojačala vakcinacija, pojašnjava, njeni efekti ne bi mogli da se vide. Vakcinacija se kompromituje kada se sprovori u jeku epidemije, kada je veliki broj novozaraženih. Ponavlja da je zbog toga pravo vreme bilo letos, kada se epidemija stišala.

"Sada bi opet imali one priče 'vakcinisao sam se i posle pet dana razboleo', jer vakcina nije stigla da pruži određenu zaštitu", naveo je on.

Govoreči o novom leku protiv kovida, čiju nabavku je najavio predsednik Srbije, Čekanac kaže da je on uvek za preventivu i da se vodi devizom "bolje sprečiti nego lečiti".  

Tanjug/AP Photo/Denis Kaminev, File

U bolnicama u Srbiji 6.500 pacijenata

"Isto kao što vakcine nisu 100 odsto efikasne, nisu ni najnoviji lekovi i ne daju efekat kod svih. Teško je napraviti efikasne lekove. Oni mogu da budu dobri, ali je uvek pitanje ko treba da ih primi, kada da ih primi", naveo je Čekanac.

"Čoveku dođe da pocepa diplomu"

Navodi da je insistirao da se održi skup svih epidemiologa iz Srbije, da suprotstave mišljenja, zauzmu jedinstven stav i donesu odluku šta raditi u određenom trenutku i koje mere primeniti tokom epidemije virusa korona.

"Da imamo algoritam postupanja u određenim situacijama, a ne uvek ad hok. Verujem epidemiolozima koji su u Kriznom štabu, ali trebalo je čuti mišljenje i epidemiologa na terenu", rekao je on.

Kaže da kao korirdinator lokalnog Kriznog štaba u Kraljevu imao na početku epidemije poverenje sugrađana i dobro su prolazili. Danas ga kao epidemiologa vređa što ima poznanika, prijatelja, rođaka koji se nisu vakcinisali.

"To me vređa kao epidemiologa. Osetite se razočarano, povređeno. Kada ih pitate zašto - oni kažu drištvene mreže. Čoveku dođe da pocepa diplomu, ako se struka ne pita", rekao je Čekanac.

Apelovao je još jednom na sve građane da veruji struci. Smatra da danas plaćamo cenu zato što je preventivna medicina u Srbiji u zapećku godinama i što se više stavlja akcenat na lečenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija