Društvo

"Na tebi je": U toku je kampanja namenjena vraćanju poverenja mladih u vakcinaciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2021

-

17:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Da li vakcina utiče na sterlitet i da li ga uzrokuje, zbog čega oni koji su vakcinisani i dalje oboljevaju i kako ona deluje ukoliko neko poseduje  pridružene bolesti - ovo su najčešća pitanja mladih u Srbiji koji reše da kontarkiraju Omladinski Beogradski centar za ljudska prava koji uveliko radi na kampanji "Na tebi je" kako bi se vratilo poverenje mladih u vakcinaciju, rekla je za Euronews Srbija Milica Mutavdžić iz ove organizacije.

Ona je objasnila da je u nedeljama, u kojima Srbija beleži rekordan broj novozaraženih koronom, neophodno da se stalno ukazuje na značaj odgovornog ponašanja svakog pojedinca, pa i mladih. 

Inače, tokom septembra imunolog dr Srđa Janković istakao je da je jedini način u borbi sa pandemijom vakcinacija, pre svega mladih ljudi, od kojih je, kako je tada izjavio za Tanjug, vakcinisano svega između 18 i 20 odsto.

Iz Beogradskog centra dalje navode da je u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda imunizovano blizu 13.000 beogradskih studenata, što nije dovoljno, pa to i bio  jedan od povoda da se pokrene kampanja "Na tebi je" kako bi se vratilo poverenje mladih u vakcinaciju.

"Mali je broj vakcnisanih. Mladi generalno nisu informisani o situaciji sa koronavirusom i tome koliko je vakcina važna. S druge strane postoji ta neka krvica koja im se nameće da su navodno nedogovorni. Zbog toga smo pokrenuli kampanju "Na tebi je", kako bi mladi imali poverenje u imunizaciju. Želimo da iz te konotacije da se nešto mora, objasnimo da se može i želi", objasnila je Mutavdžić.

Kako je rekla, cilj kampanje je da se kroz edukativne spotove i postere koji predstavljaju ljudske priče, se ukaže koliko je vakcina bitna.

Euronwes Srbija

 

"Mi svakodnevno dobijamo neke podatke o broju novozaraženih i preminulih od posledice koronavirusa. Međutim, mi ne znamo ljudske priče tih ljudi i njihovih porodica. Zbog toga je cilj naše kampanje da ukažemo da je dosta toga na nama", kazala je ona i navela da sva pitanja mladi mogu da im pošalju na mejl adresu pitanjavakcinacija@zzzzsbg.rs

Inače, kampanju je uz podršku partnera, sprovodi Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava zajedno sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija u Srbiji i Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija