Društvo

Tokom sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" potpisani sporazumi sa Azerbejdžanom, Španijom i Italijom

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

09:21

Tokom sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" potpisani sporazumi sa Azerbejdžanom, Španijom i Italijom
Tanjug/ AP Photo/ Darko Vojinovic - Copyright Tanjug/ AP Photo/ Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik ministra za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane Nenad Miloradović, izjavio je danas da je ovogodišnji Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" premašio sve prethodne po mnogo čemu - po broju izloženih složenih borbenih sistema, novitetima, premijerama.

Miloradović je kazao da je ovaj sajam premašio čak i nivo interesovanja stranih zemalja za našu odbramenu industriju.

"Ono što je nekako prošlo nezapaženo jeste koliko raste interesovanje za nama, kako od kupaca, tradicionalnih partnera naše odbramene industrije, tako i od ozbiljnijih zemalja koje bi želeli da sarađuju sa nama", rekao je Miloradović za TV Pink.

Ukazao je da su pored predstavljanja našeg naoružanja, na ovom sajmu potpisani značajni sporazumi u oblasti vojne industrije, među kojima su sporazum sa Azerbejdžan, Španija, Italija.

Miloradović je istakao da su obavljeni i važni razgovori o unapređenju saradnje u oblasti odbrane sa zemljama iz regiona - Slovenijom, Bugarskom, Mađarskom.

"Sa tim zemljama planiramo značajnu saradnju i to nam govori da značaj Srbije u ovoj oblasti raste", istakao je Miloradović.

Naveo je da vojno-tehnički proizvodi pokazuju napredak ne samo u odnosu na nekoliko ranijih godina, već i u odnosu na prošlu godinu i da je Srbija za to dobila prohvale od mnogih drugih zemalja.

"To je nama poznat efekat da iznenađujemo mnogo jače zemlje našom vojnom tehnologijom, mi spadamo u malu grupu evropskih zemalja koje u toj oblasti idu iznad svojih kategorija", naveo je Miloradović.

Kaže da je to zasluga naših stručnih ljudi, ali i više od 180 godina tradicije u industrijskoj proizvodnji naoružanja.

"Jako je dinamičan razvoj naše vojne industrije. Ministarstvo odbrane u tome ima ogromnu pomoć vrha država koja diktira jedan jak tempo, a nakon višedecenijskog zaostajanja u toj oblasti", rekao je Miloradović.

Istakao je da je na sajmu predstavljeno novo borbeno multifunkcionalno vozilo "Lazanski" koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru, vojnom analitičaru i ambasadoru u Moskvi Miroslavu Lazanskom, dodajući da je to najveće borbeno vozilo koje je Srbija proizvela do sada.

Na najvećem sajam naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, među kojima su Autstruja, Kina, Danske, Kanade, Francuake, Nemačke, Italije.

Komentari (0)

Srbija