Društvo

Dijani Hrkalović preti od jedne do osam godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2021

-

15:14

Dijani Hrkalović preti od jedne do osam godina zatvora
Dijana Hrkalović - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović tereti se za krivično delo trgovina uticajem za koje joj preti kazna zatvora između jedne i osam godina zatvora.

Za ovu zaprećenu kaznu zakon predviđa sprovođenje tzv. skraćenog krivičnog postupka, u kojem pritvor može da traje najduže 30 dana uz mogućnost produženja za još 30 dana, na predlog tužioca, a o predlogu odlučuje sud.

To znači da bi Hrkalović mogla da bude u pritvoru najduže 60 dana, ukoliko u tom roku tužilaštvo ne podnese sudu optužni predlog protiv nje, jer bi u tom slučaju bila puštena da se brani sa slobode po sili zakona.

Odluku o određivanju pritvora do 30 dana doneo je juče, na predlog tužioca, sudija za prethodni postupak kako Hrkalović ne bi uticala na svedoke u toku sprovođenja dokaznih radnji koje će preduzeti tužilaštvo.

Kvalifikacija dela za koje se bivša državna sekretarka tereti glasi:

"Koristeći svoj službeni ili društveni položaj ili stvarni ili pretpostavljeni uticaj posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smela izvršiti ili da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina".

Nakon što joj je određen pritvor odlukom suda, sprovedena je u Okružni zatvor u Beogradu, gde će u skladu sa epidemiološkim procedurama koje su na snazi od marta 2020. godine narednih 14 dana biti u izolaciji u posebnoj ćeliji.

Zbog situacije sa epidemijom koronavirusa, kao i svi drugi pritvorenici ili osuđena lica koja se upućuju na izvršenje kazne, ona mora da bude u izolaciji 14 dana, potvrđeno je Tanjugu.

Moguće ulaganje žalbe na pritvor

Na odluku kojom joj je određen pritvor Hrkalovićka i njeni branioci imaju pravo da ulože žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda.

Dijana Hrkalović je juče uhapšena nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a. Protiv nje je danas podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo trgovina uticajem.

Takođe, krivicna prijava je podneta i protiv Dejana Milenkovića, nekadašnjeg načelnika zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja.

Milenković je prethodno saslušan u MUP-u, a Hrkalović u Sektoru unutrašnje kontrole, a potom i u Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon čega je Tužilaštvo podnelo predlog za određivanje pritvora.

Tužilaštvo nije saopštilo zbog čega je pokrenulo postupak protiv Dijane Hrkalović, ali mediji pišu da je to zbog ubistva Vlastimira Miloševića, poznatijeg kao "ubistvo na šinama", za koje je bio optužen, a posle i oslobođen od optužbi Veljko Belivuk koji je sada optužen za najbrutalnija krivična dela kao vođa kriminalne grupe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija