Društvo

U Srbiji otkriveno 18 slučajeva groznice Zapadnog Nila

Komentari

Autor: tanjug

22/10/2021

-

10:18

U Srbiji otkriveno 18 slučajeva groznice Zapadnog Nila
U Srbiji otkriveno 18 slučajeva groznice Zapadnog Nila - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je do 21. oktobra registrovano 18 slučajeva groznice Zapadnog Nila (GZN), pokazali su podaci Instituta za javno zdravlje Batut.

Oboleli su otkriveni u Severnobanatskom (1), Srednjebanatskom (1), Južnobanatskom (2), Sremskom (3), Beogradskom (4) i Južnobačkom okrugu (7).

U izveštaju Instituta se navodi da je virus pronađen kod domaćih komaraca (Culex pipens) u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Paliću, a ima ga i kod divljih ptica u Južnom Banatu i Južnoj Bačkoj.

Iz Batuta su objasnili da je groznica Zapadnog Nila najzastupljenija kada su aktivni komarci, u našoj zemlji infekcija se tipično prenosi od juna do polovine novembra.

Do sredine oktobra u zemljama Evropske unije otkrivena su 132 slučaja zaraze, najviše u Grčkoj i Italiji, i devet smrtnih slučajeva koji se mogu povezati sa ovom bolešću.

GZN je potencijalno teško virusno oboljenje, koje se prenosi ubodom zaraženog komarca i u 80 odsto slučajeva prolazi bez simptoma.

Jedan od 150 zaraženih može razviti dramatičnu kliničku sliku sa groznicom, glavoboljom, ukočenošću, podrhtavanja, komom i trajnim neurološkim oštećenjima.

Vakcina protiv ove zarazne bolesti kao ni specifična terapija ne postoje, a iz Batuta preporučuju izbegavanje dolaska u kontakt sa insektima kao najbolje mere zaštite.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija