Društvo

Batut: U Srbiji registrovano 15 slučajeva groznice Zapadnog Nila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2021

-

18:09

Batut: U Srbiji registrovano 15 slučajeva groznice Zapadnog Nila
Batut: U Srbiji registrovano 15 slučajeva groznice Zapadnog Nila - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je da je u Srbiji do 23. septembra registrovano 15 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Oboljenja su registrovana kod osoba sa teristorija nekoliko okruga - Severnobanatskog (jedan slučaj), Srednjebanatskog (jedan slučaj ), Južnobanatskog (dva slučaja),  Sremskog (tri slučaja),  grada Beograda (tri slučaja) i Južnobačkog (pet slučajeva).

Na osnovu izveštaja Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u domaćim komarcima Culex pipiens sa lokacija Pančeva, Novog Sada i Beograda, kao i na lokaciji teritorije Palić.

Na osnovu izveštaja Uprave za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila otkriveno je u divljim pticama se teritorije Južnobačkog (dve ptice) i Južnobanatskog (jedna) okruga.

Iz Zavoda za javno zdravlje naveo je da se u cilju smanjenja rizika оd zаrаžаvаnjа virusоm Zаpаdnоg Nilа, prеpоručuје sе primеnа mеrа ličnе zаštitе оd ubоdа komaraca, koje, između ostalog, podrazumevaju izbegavanje boravka na otvorenom prostoru u periodu najveće aktivnosti komaraca, kao i nošenje adektvane, duge odeće kako bi se zaštitili od eventualnih ujeda komaraca.

Kakvi su simptomi virusa Zapadnog Nila?

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca.

Za naše geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proleće, a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica, u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno tzv. slepi domaćin i infekcija virusom Zapadnog Nila se sa njega dalje ne prenosi.

Većina osoba (80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20%) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

Simptomi neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolja, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija