Društvo

NITAG preporučio da se skrati period između druge i treće doze vakcine, ali samo za određene kategorije građana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2021

-

11:49

NITAG preporučio da se skrati period između druge i treće doze vakcine, ali samo za određene kategorije građana
Tanjug/AP/Darko Vojinović - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Nacionalni stručni komitet za imunizaciju (NITAG) dao je preporuku da se skrati period između druge i treće doze vakcine protiv virusa korona, za osobe sa oslabljenim imunskim odgovorom , potvrđeno je za Euronews Srbija.

Naime, preporuka tog savetodavnog tela je da građani sa neadekvatnim imunskim odgovorom buster dozu prime četiri meseca nakon druge doze Sinofarma, odnosno pet meseci nakon druge doze vakcine Fajzer, AstraZeneka, Sputnjik V.

Do sada su svi građani buster dozu primali šest meseci nakon druge doze.

Virusolog i član NITAG-a prof. Tanja Jovanović kaže za Euronews Srbija da je preporuka doneta na osnovu nacionalne epidemiološke situacije i broja hospitalizovanih u bolnicama kod kojih je došlo do "proboja imuniteta".

"Na osnovu tih podataka, ali i podataka u naučnim radovima koji su objavljeni u poznatim medicinskim časopisima, preporuka Svetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za lekove, Američke uprave za hranu i lekove, doneta je odluka da se skrati period za mesec dana za sve vakcine, a za SiInofarm i više, da posle četiri meseca ide buster doza. To se odnosi na osobe sa oslabljenim i neadekvatnim imunskim odgovorom", navela je Jovanović. 

Da bi preporuka NITAG-a počela da se primenjuje neophodno je da je usvoji Ministarstvo zdravlja, Krizni štab i Vladu Srbije. Takvu preporuku podržava i virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler.

On je ranije više puta pozvao NITAG i druge donosioce odluka da skrate period za treću, buster dozu koja je do sada bila šest meseci.

On je ukazao da su istraživanja pokazala da se najviše vakcinisanih zaražavalo u petom i šestom mesecu nakon druge doze Sinofarm vakcine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija