Društvo

Kako je proteklo prvo veče kažnjavanja zbog kovid propusnica - mnogi ugostitelji skratili radno vreme do 22 sata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2021

-

10:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Od sinoć je krenulo kažnjavanje onih koji u ugostiteljskim objektima posle 22 sata nemaju kovid propusnicu. U kontroli te mere učestvovalo je svih 46 inspekcija sa 2.400 inspektora, kao i komunalna milicija. Mnogi ugostiteljski objekti u Srbiji zbog toga su skratili radno vreme do 22 sata, a u lokalima koji su radili duže uglavnom se poštovala mera.

Kazne su predviđene za goste koji nemaju kovid sertifikat, ali i za vlasnike lokala. Za  pravna lica kazna je 300.000 dinara, za preduzetnika 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000 dinara, kovid redara 30.000 i gosta 5.000 dinara. Kovid sertifikat svih gostiju koji su u ugostiteljskom objektu posle 22 sata u obavezi je da kontroliše kovid redar.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijeke poslove Goran Stamenković kaže da su mnogi ugostiteljski objekti skratili su radno vreme do 22 časa i da se ta slika mogla videti širom Srbije od Vranja do Subotice.

"Da li to govori da su poslodavci nespremni zvog svojih zaposlenih koji možda nisu vakcinisani, to ćemo videti. Mislim da to nije opravdanje, da se o ovome dosta dugo već priča i da je bilo vremena za dobre pripreme", rekao je Stamenković.

On je za RTS naveo da je u lokalima koji su radili duže uglavnom poštovana obaveza posedovanja kovid propusnica, a građani su najčešće imali sertifikat o vakcinaciji.

Ugostitelji: Nema gostiju

Ugostitelji sa kojima je sinoć razgovarala ekipa Euronews Srbija kažu da im je posao "opao" i da je uvođenjem kovid propusnica novi udar na njih. Kažu da sprovode meru onako kako se od njih zahteva i da nisu imali problema.

"Vidno je da nema ljudi", naveo je jedan od ugostitelja.

U drugom lokalu kažu da nemaju poteškoća sa sprovođenjem nove mere, da su svi zaposleni vakcinisani, ali i da svi gosti imaju kovid sertifikate.

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON, profimedia

 

"Generalno oseti se da je manje posla, jer je dosta ljudi nevakcinisano. Kao ugostitelj apelujem na ljude da urade sve potrebno što se traži, da dođu u kafanu, da se družimo, veselimo i da spasemo ugostiteljstvo", rekao je on.

Osim redovnih gostiju na vratima ugostiteljskih objekata bili su i oni koji su protiv kovid propusnica. Kažu da nisu protiv vakcinacije već protiv mere koju je doneo Krizni štab, a koja po njihovom mišljenju pravi podelu u društvu.

Inspekcija i u dnevnim kontrolama

Pomoćnik Ministra zdravlja za inspekcijske poslove rekao je još da inspekcija ne odustaje ni od dnevnih nadzora, da se kontrolišu tržni centri, hipermarketi, kao i javni saobraćaj.

Prema njegovim rečima, u toku prošle nedelje bilo je preko 21.000 nadzora, skoro za 85 odsto više nego početkom meseca. Broj prekršajnih naloga povećan je skoro tri puta - samo prošle nedelje pisano je skoro 500 prekršajnih naloga.

"Duplo je povećan broj prekršajnih naloga izrečenih ugostiteljskim objektima, a i dalje se krše mere. Čak 22 pravna lica i preduzetnika je kažnjeno, nemali broj u trgovinskim objektima - 32 vlasnika, odnosno pravna lica, od 198 prekršajnih naloga, tu su i korona redari. I u javnom saobraćaju je kažnjeno 11 prevoznika", rekao je Stamenković.

Obradović: Efekti uvođenja kovid propusnica za dve nedelje

Situacija je izuzetno dobra kada je u pitanju inspekcijski nadzor, izjavila je danas ministarka Marija Obradović i naglasila da će se efekti uvođenja kovid propusnica znati za dve nedelje.

"Najveći broj ugostitelja je odlučio da skrati vreme do 22 časa. To u ovom trenutku može da bude kratkoročno rešenje, ali suština uvođenja kovid propusnica jeste fokus na mlade koji se u najvećem broju nalaze u tim mestima, uz neodržavanje distance, a oni su i najmanje vakcinisani", poručila je Obradović na TV Prva.

Ministarka je istakla da testiranje ispred noćnih klubova i ugostiteljskih objekata nije dozvoljeno i da neće biti uvaženo niti zabeleženo u kovid propusnici.

"Sanitarne inspekcije su izlazile na teren i to strogo kontrolisale", rekla je Obradović. Takođe, poručila je da je sa MUP-om dogovoreno da njihovi pripadnici budu u blizini objekata gde se sprovodi nadzor i da prate situaciju.

Na pitanje koja je procedura ukoliko stariji sugrađani nemaju mogućnost da izvuku digitalni sertfikat, Obradović kaže da to mogu učiniti putem bilo kog šaltera pošte.

Janković: Zakasnili smo sa kovid propusnicama

Konačni efekat uvođenja kovid propusnica jeste normalizacija života, a rezultati će se tek videti, poručio je danas doktor Radmilo Janković iz Univerzitetskog Kliničkog centra Niš.

On je za TV Prva rekao da je naša zemlja zakasnila sa uvođenjem kovid propusnica, kao i sa promocijom vakcinacije, ali da je, kaže, dobro što se nešto preduzelo da se spreči gubitak ljudskih života i poboljša javno zdravlje.

Janković je rekao da Srbija nedeljama ima dnevno više od 5.000 novoobolelih i pozvao na imunizaciju, koja, ističe, mora biti masovnija.

"Veliki broj pacijenata u bolnicama, gotovo 7.000, to su teški pacijenti, životno ugroženi. Vakcinisani imaju 20 puta manju mogućnost da prenesu virus nekom drugom", naglasio je Janković.

On je rekao da je suština da se smanji broj novozaraženih i da je vakcinacija pitanje društvene empatije i odgovornosti.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija