Društvo

Direktorka Klinike za pulmologiju: Pacijenti koji su imali kovid sada ne mogu bez terapije kiseonikom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

29/05/2021

-

14:54

Direktorka Klinike za pulmologiju: Pacijenti koji su imali kovid sada ne mogu bez terapije kiseonikom
Direktorka Klinike za pulmologiju: Pacijenti koji su imali kovid sada ne mogu bez terapije kiseonikom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Klinike za pulmologiju UKCS prof. Violeta Mihailović Vučinić kaže za Euronews Srbija da je sve više pacijenata koji su preležali koronu, a koji se sada javljaju u tu zdravstvenu ustanovu sa ozbiljnim fibroznim promenama na plućima. Kod nekih su oštećenja na plućima takva da ne mogu bez terapije kiseonikom, te je koriste i u kućnim uslovima.

"Često se dešava da ljudi bez ikakvih prethodnih plućnih bolesti, nepušači, nakon preležanog kovida dođu sa strašnim fibroznim promenata u plućima i praktično ne možemo da ih skinemo sa kiseonične terapije. Čak smo bili u situaciji da savetujemo nabavku koncentratora kiseonika i da koriste u kućnim uslovima", kaže Mihailović Vučinić.

Tanjug/ AP Photo/Nataća Pisarenko

 

Napominje da je infekcija takva da ne može da se predvidi tok bolesti, kakve posledice može da ostavi na organizam i da je jedino pravilo "da nema pravila".

"Imali smo slučaj mlade žene koja je na kiseoniku i u kućnim uslovima jer ne može da diše. Imala je srednje tešku kliničku sliku kovida - 19, ali nije bila na respiratoru. To nas posebno zabrinjava u ovoj post kovid fazi", navela je ona.

E-Stock/Miloš Rafailović

Dr Violeta Mihailović Vučinić

U Klinici za pulmologiju UKCS otvorena je nedavno i poskovid ambulanta u kojoj na kontrolne preglede dolaze pacijenti koji su preležali kovid- 19.

"Mi smo krajem januara izašli iz kovid režima, ali smo videli da mnogo pacijenata zahteva dalje praćenje i kontrolu zbog posledica koje je ostavila infekcija", navela je ona.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ističe da je kovid sistemska bolest, da su svi organi zahvaćeni infekcijom, te da posledice mogu biti osim na plućima i na mozgu, jetri, krvnim sudovima, srcu.

"Kovid je bolest koja potencijalno može da ošteti sve organe - mozak, pluća , jetru, krvne sudove, srce. Imamo dosta koronarnih bolesti koja je posledica kovid infekcije", pojasnila je Mihailović Vučinić.

Komentari (0)

Srbija