Društvo

Ustanovljen Dan rodne ravnopravnosti u Srbiji, za datum izabran 11. jun, važan dan za žene u zemlji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2021

-

15:02

Ustanovljen Dan rodne ravnopravnosti u Srbiji, za datum izabran 11. jun, važan dan za žene u zemlji
Ustanovljen Dan rodne ravnopravnosti u Srbiji, za datum izabran 11. jun, važan dan za žene u zemlji - Copyright Vlada Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku da se 11. jun ustanovi kao Dan rodne ravnopravnosti, a na inicijativu potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović.

"Izabrali smo 11. jun, kao Dan rodne ravnopravnosti, jer je tog dana 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji. Ukazom kneza Mihaila odobreno je Nataliji Petrović i Sofiji i Katarini Lekić da mogu da otvore školu za žensku decu. Uz pravo glasa, obrazovanje devojčica i žena je siguran put ka boljem i kvalitetnijem životu", izjavila je Mihajlović.

Ona je istakla da je formiranjem Koordinacionog tela pre sedam godina i uz novu, rodno odgovornu Vladu, Srbija poslala jasnu poruku da želi da unapredi rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji, kako bi žene, kao i muškarci, imale jednake mogućnosti da rade, napreduju i žive, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

Ona je dodala da se ustanovljavanjem Dana rodne ravnopravnosti doprinosi podizanju svesti o njenoj važnosti kao preduslova za napredak celokupnog društva i jednog od osnovnih vrednosti demokratske države, navodi se u saopštenju.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija