Društvo

Ekonomija ili politika - šta odlaže uvođenje 5G mreže u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2021

-

06:59

Euronews Serbia • Nataša Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Pandemija kovida 19 usporila je uvođenje 5G mreže u Srbiji, ali je sasvim izvesno da će se to dogoditi, možda već sledeće godine, kažu nadležni. Šta je potrebno da Srbija uvede mrežu pete genaracije, zašto se to nije već desilo, i šta bi nam 5G mreža donela?

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović kaže da je tender za 5G infrastrukturu trebalo da bude održan još u prvom kvartalu 2021. godine.

"Mislim da je razlog za odlaganje strah Vlade Srbije, jer je favorit za dobijenja tendera bio kineski Huavej. Bojali su se da će se naći u sredini 'Hladnog rata' između SAD i Kine", rekao je on za Euronews Srbija. Podseća i na Vašingtonski sporazum, i odredbu da se Beograd i Priština suzdržavaju od instaliranja 5G infrastrukture od nepouzdanih proizvođača.

Euronews Srbija

Naglašava da bi uvođenje 5G infrastrukture pretežno uz pomoć Huaveja bilo zameranje Vašingtonu koji pokušava da potisne Kinu, što je politike prethodne, ali i aktuelne administracije SAD.

"Stručnjaci su saglasni u tome da Srbija potencijalno kaska jer još uvek nema tendera - sa jedne strane Huavej bi bio najisplativije rešenje, a sa druge bi se Beograd zamerio Vašingtonu, pa bi čak postojala i mogućnost potencijalnih finansijskih sankcija", kaže Vuksanović.

I sa evropskog stavovišta, dodaje, postoje zabrinutosti kada je kompanija Huavej u pitanju.

"Vašington je mnogo opasniji jer imaju praktične kapacitete da reaguju na osnovu svojih zabrinutosti, međutim, postoji i fobija da ćemo otuđiti evropske države. I kod njih, iako su možda bile privučene atraktivnim ponudama koje nudi Huavej, javila se bojazan od toga da mogu da dopuste kineskoj državi, odnosno kineskoj kompaniji da prodre previše duboko u njihovu infrastrukturu", kaže Vuksanović.

Naglašava kako se to vidi na primerima Nemačke ili Velike Britanije To vidimo širom evropskih zemalja - i u Nemačkoj, ali i u Britaniji, koja je napustila EU.

"Evropska unija će svakako gledati kako se Huavej ponaša i na srpskom tržištu", dodao je.

Prekidom saradnje sa kompanijom Huavej, ističe Vuksanović, Srbija bi se našla u neprijatnoj poziciji, jer se srpska saradnja sa ovom kompanijom ne odigrava samo na nivou infrastrukture, već i na polju hardvera i drugih rešenja.

Takvu saradnju bilo bi teško u potpunosti prekinuti zbog finansijskih benefita koje Srbija ima, ističe, uz procenu da će Vlada Srbije verovatno sačekati sa organizacijom aukcije za 5G infrastrukturu, i da bi to moglo da se desi tek posle izbora.

Automobili bez vozača, operacije na daljinu

Ono što zvuči kao daleka budućnost, u nekim zamljama je već uveliko realnost. 5G mrežu trenutno koristi oko 50 miliona ljudi u svetu, najviše u Kini, Americi, Južnoj Koreji. Nema dileme da će se uvesti i u Srbiji, kaže resorna ministarka, i da će doprineti ekonomskom razvoju zemlje.

O prednostima i mogućnostima 5G mreže slikovito je za Euronews Srbija govorio profesor na Elektrotehničkom fakultetu Aleksandar Nešković. 

"Najlakše da zamislite, krenete na posao, izađete ispred vaše firme i auto ode sam da se parkira. Ili, što je još lepše, ode nekog drugog da preveze", rekao je Nešković.

Automobili bez vozača mogući su jer peta generacija mobilne tehnologije daje visoku pouzdanost, velike protoke i omogućava vrlo mala kašnjenja. 5G mreža pre svega dopirnosi industriji, ali i donosi revoluciju u život običnog čoveka. Međutim, mnogi ističu i primenu u medicini. 

"Zamislite da treba da imate neku složenu operaciju, više ne morate da budete transportovani u Italiju ili u Nemačku ako tamo postoji nekakav jako dobar doktor za te stvari, on će vas direktno operisati odande, a vi ćete biti ovde na stolu", kaže Nešković.

Stanica na Zvezdari ugašena zbog korone

Mistarka telekomunikacija Tatjana Matić kaže da su benefiti od 5G mreže su ogromni i pre svega se odražavaju na ekonomski razvoj i ruralnih krajeva.

" S tim u vezi ministartsvo smatra da je to izvesno i da treba da se desi sve zelje u okruženju su uvele za nas je to jedan od strateških prioriteta. Postoji jako veliko interesovanje mobilnih operatora za uvođenje 5G mreže. Aukcija za dobijaje frekvencijskih opsega, iako je već trebalo da bude održana, pomerena je za sledeću godinu", navodi Matić.

Do sada je RATEL izdao četiri privremene dozvole za korišćenje radio-frekvencija u cilju testiranja i ispitivanja 5G mreže kompanijama Telekom i Telenor. Jedina koja je zaista radila je bazna stanica u okviru naučno tehnološkog parka na Zvezdari. Ugašena je baš u trenutku kada su se pojavile glasine da 5G mreža pomaže širenje koronavirusa.

"Ona je radila nekoliko meseci i onda kad je krenula pandemija onda zbog panike i zbog plasiranja tih neproverenih vesti je isključena i niko ne sme da je uključi sad", objašnjava profesor Nešković.

Neznanje je opasna stvar, dodaje, ali teorije zavere još su opasnije. Nauka je dokazala da 5G mreža ne širi koronavirus, a da bazne stanice ne ubijaju ptice i živi svet.

Komentari (0)

Srbija