Društvo

Sve više studenata tokom epidemije korone traži zamrzavanje godine, razlozi su finansijske prirode

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

30/10/2021

-

13:39

Sve više studenata tokom epidemije korone traži zamrzavanje godine, razlozi su finansijske prirode
Sve više studenata tokom epidemije korone traži zamrzavanje godine, razlozi su finansijske prirode - Copyright Tanjug/Nikola Anđić, Zoran Žestić, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Sve je više studenata koji tokom epidemije virusa korona traže zamrzavanje godine zbog finansijskih razloga. Na fakultetima kažu da u obrazloženju zahteva navode da su izgubili člana porodice koji je radio, drugima su roditelji ostali bez posla.

Predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić kaže za Euronews Srbija da je dosta studenata zamrzlo godinu tokom epidemije.

"Imali smo dosta upita prošle i ove godine. Studente je zanimalo šta je potrebno od dokumentacije. Ekonomska situacija se dosta promenila u pandemiji. U prilog tome govori i podatak da je ove godine 20 odsto više brucoša konkurisalo za studentske domove nego prošle ", navela je Smiljanić.

Objašnjava da se o zamrzavanju godine ranije retko govorilo, da su to bili sporadični slučajevi zbog bolesti ili trudnoće, dok se sada to pitanje mnogo češće postavlja.

"Fakulteti su svima pojedinačno izlazili u susret. Ko god da je se obratio sa nekim malo većim problemom, to su rešavali prodekani za nastavu. Obično su studenti kao razlog navodili da su u pandemiji izgubili roditelja ili su roditelji ostali bez posla", pojašnjava Smiljanić.

Finansije najveći problem

Na Pravnom fakultetu u Beogradu kažu da broj zahteva nije drastično povećan u odnosu na prethodne godine, ali da se primećuje da su sada razlozi uglavnom finansijske prirode.

Prodekan za nastavu prof. Bojan Milisavljević navodi da se zamrzavanje godine dešava iz različitih razloga - zdravstvenih, finansijskih.

“Ima različitih razloga za zamrzavanje godine. Uglavnom su zdravstveni i finansijski. Kod nas nije veći broj nego ranije. Desi se trudnoća, zdravstveni problem. Sada je povećan broj studenata koji zamrzavaju godinu u odnosu na ranije iz finansijskih razloga", rekao je prof. Milisavljević za Euronews Srbija.

Fakulteti za studente imaju razumevanje i uglavnom se svima izlazi u susret. Svačiji problem se pojedinačno sagleda.

"Obično se dokaže da ima osnova. Izlazimo koliko god možemo u susret ili mirovanje ili podelimo na više rata školarinu ili se malo umanji školarina  - 20 odsto", objašnjava on.

Olakšice za studente

Senati svih univerziteta u Srbiji podržali su zahteve studenata da im se u skladu sa preporukama Ministarstva prosvete omoguće olakšice u novoj akademskoj godini zbog aktuelne epidemiološke situacije - da se školarine podele u više rata, da budu apsolventski ispitni rokovi, da gradivo bude smanjeno.

"Dobili smo preporuku za budžetsko finasiranje kao i prošle godine. Ukoliko ostane mesta do popunjene kvote od prethodne godine i bez 48 bodova studenti mogu da budu na budžetu. Bukvalno sve što je važilo prošle godine, važi i sada", kaže Margareta Smiljanić.

Studenti su tražili i da se studentima kojima ističe dvostruki i trostruki rok za završetak studija u školskoj 202/22. da im se produži rok za godinu dana.

"Na Kriznom štabu se razgovaralo o formiranju tela pri Ministatstvu prosvete kako bi se pratila epidemiološka situacija na fakultetima. Studenti traže da se ide uživo na nastavu, ali veliki broj nastavnika i studenata nije vakcinisan. Sada idemo u promociju vakcinacije na fakultetima", istakla je ona.

 

Komentari (0)

Srbija