Društvo

Korona presek: Ponovo rast broja novozaraženih, preminulo 60 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2021

-

15:11

Korona presek: Ponovo rast broja novozaraženih, preminulo 60 osoba
Korona presek: Ponovo rast broja novozaraženih, preminulo 60 osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 časa, u Srbiji je na koronavirus testirano 24.653 osoba, od čega je pozitivno njih 7.111.

Preminulo je 60 osoba.

Hospitalizovano je 6.781 pacijenata, a na respiratorima ih se nalazi 282.

Podsetimo, juče je u Srbiji na koronavirus bilo pozitivno 5.869 ljudi, a preminulo je njih 63.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis smatra da treba zauzeti jedinstven stav prema svim lekarima koji se ne ponašaju u skladu sa preporukama savremene medicine. On je za Euronews Srbija naveo da smena načelnika odeljenja u Nišu, zbog učešća u vajber grupi koja u lečenju koronavirusa promoviše lek "ivermektin" koji nije dozvoljen za ljudsku upotrebu, ne sme da ostane pojedinačni primer, već mora da se primenjuje na sve.

"Kao lekar pod Hipokratovom zakletvom ne mogu biti saglasan da se primenjuje lek koji nije registrovan od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva za ljudsku upotrebu, a posebno ne kod dece. Sa druge strane smatram da je potreban konsenzus prema svim oblicima ovakvog delovanja. Smena jednog načelnika biće nepravedna odluka ako ostane na pojedinačnom primeru", rekao je Konstantinidis.

Prethodno je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da će država u narednim danima uraditi svoj deo posla, jer je, kako je naveo, velika bruka i sramota da lekari preporučuje lek koji nije registrovan, a koji se koristi u veterini. 

On je rekao da je Srbija ozbiljna država, te stoga "ti lekari neće više biti u prilici da takve stvari rade, bar ne kao zvanični predstavnici zdravstvenog sistema".

Prema njegovim rečima, "ko god da su ti lekari i šta god da se dešava u njihovom mozgu, to po svim medicinskim pravilima ne sme da se dozvoli, prema tome država će reagovati u narednih par dana".

"Zamislite vi ste lekar koji leči decu, a preporučujete lek koji nije registrovan i koji se koristi u veterini. Plašim se da je to onda jedno ozbiljno krivično delo, prema tome, ovo je ozbiljna država koja će uraditi svoj deo posla", zaključio je Lončar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija