Društvo

Virus gripa ove godine stiže ranije? Već je potvrđen u regionu, lekari upozoravaju na opasnost od sudara sa koronom

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/11/2021

-

07:15

Virus gripa ove godine stiže ranije? Već je potvrđen u regionu, lekari upozoravaju na opasnost od sudara sa koronom
Virus gripa ove godine stiže ranije? Već je potvrđen u regionu, lekari upozoravaju na opasnost od sudara sa koronom - Copyright EPA/SEBASTIEN NOGIER, Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine virus gripa mogao bi da stigne ranije nego obično, jer su zemlje u regionu već registrovale prve slučajeve. Lekare kažu da se laboratorijski virus gripa obično potvrdi krajem decembra, početkom janura, te su ih iznenadile vesti iz regiona. Dodatnu brigu predstavlja može li doći do sudara dva virusa - korona i grip i koliko bi to dodatno opteretilo zdravstveni sistem.

Hrvatski zavod za javno zdravlje objavio je da su već imali 147 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa. U Evropi je glavni prijavljeni podtip virusa gripa  A (H3N2), koji pogađa starije osobe, te bi na udaru ove sezone mogla biti ta kategorija stanovništva.

U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za Euronews Srbija kažu da do sada u Srbiji nije laboratorijski potvrđen virus gripa.

"Na osnovu dostavljenih rezultata laboratorijskih analiza od Nacionalne referentne laboratorije za grip i druge respiratorne viruse Instuta za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' na teritoriji Republike Srbije nije laboratorijski potvrđen virus gripa", kažu u Batutu.

Prisustvo gripa u susednim zemljama za epidemiologa Predraga Kona je "indirektan pokazatelj da je stigao i kod nas", ali da samo laboratorijski nije potvrđen.

"Imamo verrovatno importovane slučajeve. Kako će se grip ponašati kada počne da se povlači kovid to zaista ne znamo i zato ponovo pozivam na vakcinaciju protiv gripa", rekao je član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon za Tanjug.

U jeku pandemije virusa korona građane brine šta ukoliko se sudare dva virusa i može li jedna osoba istovremeno da bude inficirana sa oba virusa.

Jedan virus potiskuje drugi

Dilemu je rešio epidemiolog prof. Zoran Radovanović koji navodi da se dva respiratorna virusa obično ne javljaju u punoj meri istovremeno.

Pojašnjava da postoji "interferencija virusa", a to znači da se retko dešava da jedna osoba istovremeno bude inficirana sa dva respiratorna virusa, jer jedan virus potiskuje drugi.

"Retko se dešava da dva virusa inficiraju jednu ćeliju istovremeno, pogotovu ako se bore za isti receptor. Obično jedan dominira. Čak i kod gripa jedan soj je uvek dominantan", pojasnio je Radovanović.

Navodi da je teško je sada reći da li nas tokom predstojeće zime čeka jači udar gripa i dodaje da to zavisi od više faktora. 

"Zavisi od klimatskih prilika, jer ako bude hladno i suvo vreme to pogoduje širenju virusa gripa. Takođem, zavisi i od toga koliko će biti učestao kovid i da li se poštuju protivepidemijske mere - maska, distanca. Prošle godine poštovale su se mere te su uslovi za prenošenje gripa bili manji", naveo je on.

Važna vakcinacija

Lekari podsećaju građane da je osim vakcinacije protiv virusa korona, važno da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa. Vakcinacija je počela 11. oktobra. Srbija je nabavila 470.000 doza grip vakcina iz uvoza i 100.000 diza Torlakovih vakcina. Na vakcinalnim punktovima domova zdravlja daju se Torlakova "TorVaxFlu" i "Vaxigrip" Sanofi Pastera. Ovih dana treba da stigne iz uvoza i "Influvac" holanske kompanije Abot.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da je u beogradske domove zdravlja stiglo 25.400 Torlakovih vakcina i da je do sada potrošeno 3.810 doza. Na punktovima je raspoređeno i 61.000 "vaxigrip" vakcina Sanofi Pastera i do za petnaestak dana potrošeno je 23.402 doze.

U Zavodu očekuju da u prvoj polovini novembra stigne i 61.000 "influvac" vakcina holandske kompanije "Abot".

Preporuka je da se vakcina protiv gripa i vakcina protiv virusa korona mogu dati istovremeno. Ministar zdravlja pozvao je danas još jednom građane da se zaštite od oba virusa.

"U regionu je izolovan virus gripa. U Srbiji postoji vakcina domaća i strana protiv sezonskog gripa. Važno je da se ne ukrste dva virusa, imaćemo problem", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Novina od ove godine je i to što se građani za vakcinu protiv gripa mogu prijaviti preko portala eUprava. Prijavljivanje je počelo 15. septembra.

Za koga je obavezna grip vakcina

Pravilnikom o imunizaciji definisano je da se sprovodi obavezna vakcinacija protiv sezonskog gripa za odrežene kategorije stanovništva: stariji od 65 godina, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, pacijente koji imaju hrоnični pоrеmеćаја plućnоg sistеmа (uкljučuјući аstmu), hrоničnim pоrеmеćајimа каrdiоvаsкulаrnоg sistеmа (isкljučuјući hipеrtеnziјu), sa mеtаbоličкim pоrеmеćајimа, bubrеžnоm disfunкciјоm, hеmоglоbinоpаtiјоm, hrоničnim nеurоlоšкim pоrеmеćајimа, mаlignim оbоljеnjimа.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija