Društvo

Nekada jedna od najčistijih reka, danas prepuna smeća: Postavljena sajla za prikljupljanje otpada na reci Lim

Komentari

Autor: Rina

03/11/2021

-

09:08

Nekada jedna od najčistijih reka, danas prepuna smeća: Postavljena sajla za prikljupljanje otpada na reci Lim
Nekada jedna od najčistijih reka, danas prepuna smeća: Postavljena sajla za prikljupljanje otpada na reci Lim - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Sa reke Lim početkom ove godine, stizale su poražavajuće slike ljudskog nemara, ogromne količine smeća plutale su jednom od najčistijih srpskih reka, a otpad se zadržavao na Potpećkom jezeru. Kako bi sprečili nagomilavanje na stotine kubika smeća postavljena je sajla za prikupljnje otpada u Velikoj Župi i na taj način je donekle saniran problem koji je decenijama predstavljao ekološku bombu.

Međutim, saniranjem jednog pojavio se drugi problem, jer su se zbog postavljanja sajle u naseljenom mestu pobunili stanovnici naselja Velika Župa. Nakon njihove reakcije sajla je izmeštena dva kilometra uzvodno od njihovih kuća.

"Meštani Velike Župe zadovoljni su što će lančanica biti premeštena van naseljenog mesta. Smatramo da tu neće nikome smetati, pristupačan je teren i za odvoženje smeća, koje se bude sakupljalo na plutajućoj barijeri. Zahvalni smo lokalnoj samoupravi i državi što su imali razumevanja za naš zahtev", ističe meštanin Anes Jusović.

Radovi na postavljanju lančanice na prvobitnoj lokaciji u Velikoj Župi, nisu puno odmakli, pa njeno izmeštanje na novu lokaciju, van naseljenog mesta neće biti problem, smatra prvi čovek opštine Prijepolje Vladimir Babić.

RINA

 

"Želja nam je da reka Lim iz godine u godinu bude sve čistija. Smatram da je lokacija Jagodnjak, gde će biti postavljena lančanica bolje rešenje od prvobitnog, iz tog razloga prihvatili smo sugestiju meštana i izmestićemo sajlu iz Velike Župe", tvrdi Babić.

Ministarstvo zaštite životne sredine izdvojilo je 70 miliona dinara za sufinansiranje projekata zaštite reke Lim postavljanjem plutajućih barijera i rečnih pregrada, koje će služiti za sakupljanje ambalažnog otpada. Plutajuće barijere biće postavljene na teritorijama Prijepolja, Priboja i Nove Varoši, kroz koje protiče Lim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija