Društvo

Korona presek: U poslednja 24 sata preminulo 68 osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2021

-

15:05

Korona presek: U poslednja 24 sata preminulo 68 osoba
Korona presek: U poslednja 24 sata preminulo 68 osoba - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 časa u Srbiji je na koronavirus testirano 21.154 osoba, od čega je pozitivno njih 5.725.

Preminulo je 68 osoba, a trenutno je hospitalizovano 4.729 pacijenata, od čega je na respiratorima njih 270.

Najveći broj preminulih od početka pandemije koronavirusa u Srbiji zabeležen je 4. decembra 2020. godine, kada je iznosio 69.

Podsetimo, juče je bilo 6.126 slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su 64 osobe.

Američka farmaceutska kompanija Fajzer je saopštila da njena eksperimentalna antivirusna pilula za lečenje kovida 19 smanjuje stopu hospitalizacije i smrtnog ishoda za skoro 90 odsto.

Fajzer je saopštio da će tražiti od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) i međunarodnih regulatora da što pre odobre njegovu pilulu, nakon što su nezavisni stručnjaci preporučili da se ranije zaustavi studija na osnovu snage njenih rezultata.

Kada se Fajzer prijavi, FDA bi mogla da donese odluku u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

Studija je sprovedena na 775 odraslih, a zaključeno je da su pacijenti koji su uzimali Fajzerov lek zajedno sa drugim antivirusnim lekom imali 89-procentno smanjenje stope hospitalizacije ili smrti nakon mesec dana, u poređenju sa pacijentima koji su uzimali lažnu pilulu.

Manje od jedan odsto pacijenata koji su uzimali lek morali su da budu hospitalizovani i niko nije preminuo. Učesnici studije bili su nevakcinisani, sa blagim do umerenim kovidom-19, i bilo je procenjeno da su u visokom riziku od hospitalizacije zbog zdravstvenih problema poput gojaznosti, dijabetesa ili srčanih oboljenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija