Društvo

Moguć gubitak licence zbog "ivermektin" viber grupe: LKS pokrenula postupke pred sudovima časti protiv 18 lekara

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

07/11/2021

-

11:01

Moguć gubitak licence zbog "ivermektin" viber grupe: LKS pokrenula postupke pred sudovima časti protiv 18 lekara
Moguć gubitak licence zbog "ivermektin" viber grupe: LKS pokrenula postupke pred sudovima časti protiv 18 lekara - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lekarska komora Srbije pokrenula je postupak pred sudovima časti protiv 18 lekara za koje postoji sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida lekom "ivermektin". Kako je navedeno na sajtu LKS, postupci su pokrenuti po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti.

Istaknuto je da će, nakon okončanja postupka, javnost biti obaveštena o donetoj presudi. 

"Lekarska komora Srbije još jednom apeluje na građane da zdravstvene usluge i savete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama", naveli su iz LKS. 

Podsetimo, kako je Euronews Srbija pisao, u kontroverznoj viber grupi LRNE (Lekari i roditelji za nauku i etiku) "ivermektin", koji se koristi za lečenje parazita kod životinja, promovisan je kao lek za kovid. U toj grupi je bilo i lekara. Reč je grupi koja broji više od 11.000 ljudi. Članovi su uglavnom osobe zaražene virusom korona, ili one čije su porodice inficirane.

Zbog aktivnosti u toj grupi pre pet dana lekar iz Niša razrešen je dužnosti načelnika odeljenja u UKC Niš. Direktor UKC Niš prof. Zoran Perišić rekao je neposredno pre toga za Euronews Srbija da ima informaciju da je jedan od lekara u toj zdravstvenoj ustanovi administrator viber grupe koja promoviše "ivermektin" kao lek protiv korone. Perišić je istakao da smatra da je takvo delovnje "nedopustivo i sramno". 

I predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis smatra da treba zauzeti jedinstven stav prema svim lekarima koji se ne ponašaju u skladu sa preporukama savremene medicine. On je za Euronews Srbija naveo da smena načelnika odeljenja u Nišu ne sme da ostane pojedinačni primer, već mora da se primenjuje na sve.

On je istakao da smatra da bi Lekarska komora Srbije trebalo da primeni sve što je u delokrugu njene nadležnosti, te da tu podrazumeva i rad Suda časti.

"Možemo se složiti ili ne složiti sa tom odlukom (oduzimanje licence), ali je moramo poštovati. Ako je to gubitak licence neka to bude, ali da to važi za sve. Samo pojedinačni primeri neće biti dobra stvar i vodiće u dalje podele", zaključio je on.

Reagovanje Medicinskog fakulteta

Pomenuta Viber grupa u javnosti je izazvala veliku pažnju. Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu reagovao je saopštenjem zbog, kako se navodi,  brojnih infomacija koji su se u poslednje vreme pojavljivale u vezi sa lekom "ivermektin". Kako su naglasili, ne postoji opravdanje za primenu ovog leka, kako u lečenju, tako i u prevenciji COVID-19.

"Zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima vezano za primenu preparata 'Ivermektin' u lečenju Covid-19 infekcije, Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje", stoji u saopštenju fakulteta.

Nakon tog saopštenja, doktorka Valentina Arsić Arsenijević, profesorka sa Medicinskog fakulteta, koja je promovisala lečenje koronavirusa ivermektinom, napustila je pomenutu grupu. Ona je navela da, nakon što je dobila obaveštenje da su eksperti dve katedre Medicinskog fakulteta utvrdili da ne treba primenjivati ivermetkin u svrhe lečenja i prevencije kovida, nije u mogućnosti da nastavi članstvo u grupu, te da njenim članovima "želi svako dobro".

LKS ranije najavila da će preduzeti mere

Lekarska komora Srbije najavila je ranije će zbog ovog slučaja, u saradnji sa zdravstvenom inspekcijom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, protiv lekara koji su članovi pomenute grupe "preduzeti potrebne mere".

Oni su ukazali da Zakon o zdravstvenoj zaštiti propisuje da je "zabranjeno pružanje zdravstvene zaštite od strane zdravstvenog radnika van zdravstvene ustanove, odnosno privatne prakse" (stav 2. član 160).

Zakon predviđa dalje da, "ako zdravstveni radnik postupi u suprotnosti sa stavom 2. ovog člana, nadležna komora zdravstvenih radnika zdravstvenom radniku oduzima licencu, u skladu sa zakonom". 

"Zdravstvena inspekcija prvenstveno utvrđuje da li se neko bavio zdravstvenim delatnostima izvan zdravstvene ustanove. Nakon toga Sud časti Lekarske komore Srbije, na osnovu dokaza, pokreće postupak i donosi disciplinske mere", rečeno je za Euronews Srbija u Lekarskoj komori Srbije.

Šta je ivermektin?

Ivermektin se najčešće koristi za lečenje parazita kod životinja. Posebno proizvedeni lekovi za ljudsku upotrebu sa manjim dozama aktivne supstance se koriste protiv parazitarnih infekcija i za kožna oboljenja. U Srbiji, ivermektin je registrovan samo za veterinarsku upotrebu. 

Rađene su studije da li taj lek može da pomogne u lečenju kovida, ali Svetska zdravstvena organizacija, kao i regulatorna tela poput  Američke uprave za hranu i lekove (FDA) i Evropske agencije za lekove (EMA) smatraju da ne postoji dovoljno dokaza da se odobri ivermektin za ljudsku upotrebu u svrhu lečenja koronavirusa, kao i da se preporučuje samo da se koristi u okviru kliničkih istraživanja.

U toku je nekoliko takvih studija u svetu, jedna od njih se radi u Velikoj Britaniji, a druga u SAD.

Farmakolog prof. Radan Stojanovićrekao je ranije za Euronews Srbija da to što su u toku klinička ispitivanja ne treba da nas "osokoli" i ne treba "ivermektin" da postane ikona oponenata vakcinacije.

"Kod pojedinih osoba "ivermektin"može da izazove neželjene efekte u interakciji sa drugim lekovima. Kod ljudi koji piju oralne antikoagulantne lekove, ukoliko istovremeno uzimaju i ivermektin može da dođe do krvarenja. Zatim, ne daje se trudnicama, dojiljama, pacijentima koji uzimaju lekove iz grupe imunosupresiva. To su neke ozbiljne stvari da bi se o tome pričalo na vajber grupama", rekao je za Euronews Srija farmakolog prof. Radan Stojanović.

Ističe da viber grupa nije mesto gde građani treba da se informišu o lečenju kovida i dodaje da treba sačekati kliničke studije o ivermektinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija