Društvo

Novi korona presek: Preminulo 57 pacijenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2021

-

15:07

Novi korona presek: Preminulo 57 pacijenata
Novi korona presek: Preminulo 57 pacijenata - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 3,487 novozaraženih virusom korona od 15,764 testiranih. Umrlo je 57 pacijenata. Na respiratoru je 266 osoba.

Juče je registrovano 2.777 novozaraženih virusom korona  od 11.399 testiranih, a umrlo je 58 pacijenata.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je danas da produženje važenja kovid propusnica na 24 sata nije izbor broj jedan, ako broj obolelih nastavi da opada, ali je naglasio da bi Ministarstvo moglo da predloži i tu meru, ukoliko se stanje pogorša.

"Ministarstvo zdravlja prati situaciju na dnevnom nivou i ako se pogorša stanje, onda smo za restriktivnije mere, možda ćemo predložiti i tu meru", rekao je Ðerlek za RTS.

On je istakao i da u Srbiji nije potvrđeno prisustvo delta soja koronavirusa i ocenio da su i kovid propusnice i produženi raspust doprineli smirivanju epidemijske situacije.

Ðerlek je rekao i da je do danas treću dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 1.215.000 građana.
Naglasio je da je situacija i dalje zabrinjavajuća i poručio da nema opuštanja.

"Potrebna je opreznost, virus je tu, naša nedisciplina mu olakšava da pronađe nezaražene ljude i da opstaje, omogućava da mutira što može biti vrlo neprijatno", naveo je Ðerlek.

EU priznala kovid sertifikate Srbije

Inače, Evropska komisija donela je danas odluku o priznavanju kovid sertifikata iz Srbija, koja na snagu stupa od sutra.

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, najavio je ranije danas da će EU danas usvojiti odluku o priznavanju digitalnih kovid sertifikata izdatih u Srbiji.

"To znači da će putovanja biti lakša za njihove građane", kaže Varheji.

Digitalni kovid sertifikati Srbije o vakcinaciji, testiranju ili preležanom kovidu postaće tako ekvivalent EU zelenim kovid setrifikatima kojima se omogućava slobodno putovanje u i unutar EU.

Komentari (0)

Srbija