Društvo

Ašanin: Posao za najbolje diplomce, moći će da dobiju specijalizacije koje su deficitarne

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

17/11/2021

-

13:25

Ašanin: Posao za najbolje diplomce, moći će da dobiju specijalizacije koje su deficitarne
Milika Ašanin - Copyright Tanjug/KCS

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da je veoma značajan program zapošljavanja najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, ne samo za te mlade lekare i građane, već i za zdravstveni sistem Srbije koji je, kako je naveo, "sav teret kovid epidemije izneo vrlo uspešno".

Inače je Ministarstva zdravlja uputilo poziv mladim lekarima, diplomcima medicinskih fakulteta s prosečnom ocenom 8 i većom, da se prijave na konkurs za posao i da karijeru grade u svojoj zemlji, brinući o zdravlju svojih sugradana.

Ašanin kaže da se u Kliničkom centru Srbije zbog kovida pojavljuju se novi kadrovski izazovi i još ima prostora na radiologiji, hirurgiji, patohistologiji, kliničkoj biohemiji.

"Do kraja godine će se, pored prijema mladih lekara sa prosecnom ocenom 8 i više, nastaviti program prijema najuspešnijih diplomaca sa prosecnom ocenom 9 i 10", naveo je Ašanin za RTS.

"To mnogo znači za mlade lekare koji su dobili odmah posao. Mnogo znači što će dobiti odmah specijalizacije i što će se brzo uključiti u naš zdravstveni sistem. Za najuspešnije diplomce, za nas mnogo znači da dobijemo najbolje, a za njih, zato što dobijaju najbolje moguće uslove za svoje usavršavanje", rekao je Ašanin i dodao da će to biti značajno i za pacijente.

Zapošljavanje

Podsetio je da je od 2014. godine u zdravstvenom sistemu Srbije primljeno 30.000 zdravstvenih radnika.

Konkurs za prijem lekara u ustanove sekundarne zdravstvene zaštite raspisan je 15. novembra, a mogu da konkuršu svi diplomci koji su imali prosečnu ocenu višu od 8.

"Moći će da dobiju specijalizacije po izboru koje su deficitarne u odredenoj zdravstvenoj ustanovi. Oni nisu zaboravljeni, oni će biti primljeni, usavršavani i školovani o trošku države, dobijaće određene specijalizacije", kazao je Ašanin.

Blago smirivanja epidemije

"U našoj prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti je manje za jednu trećinu, pa čak i za jednu polovinu ambulantnih pregleda. Na Infektivnoj klinici pojavljuje se poneko slobodno mesto, a što se tiče Batajnice, moram da vas podsetim da smo mi pre dve nedelje imali 810 hospitalizovanih bolesnika, a na današnji dan imamo 660. To znaci 150 manje bolesnika", naveo je Ašanin.


Objasnio je da su u pitanju uglavnom mesta na poluintenzivnoj nezi, a da je jedinica intenzivnog lečenja uglavnom popunjena, gde se nalazi 91 pacijent, od čega je trećina na respiratoru.

Ašanin je naveo i da u kovid bolnicama "apsolutno dominiraju" nevakcinisani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija