Društvo

Jedan sajber napad na svakih 39 sekundi: Srbija u vrhu po broju hakerskih upada

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2021

-

19:53

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija se u junu ove godine našla na sedmom mestu globalne liste zemalja po broju napada na industrijske računare, prema podacima kompanije "Kaspersky". Prema podacima RATEL-a na svakih 39 sekundi desi jedan sajber napad u našoj zemlji.

Problemi u vezi sa hakerskim napadima sve su češći kako u svetu, tako i u Srbiji, zato što postajemo sve zavisniji od tehnologije. Naime, što je jedna država razvijenija i što više koristi naprednu tehnologiju postaje ranjivija i ugroženija od sajber napada, rekao je za Euronews Srbija stručnjak za bezbednost na internetu Vojislav Rodić.

Eksperti za ovu oblast navode da je jedan od glavnih problema slab mehanizam odbrane, ali  oni dodaju da napredak u Srbiji postoji.

"Ako se poredimo sa regionom, Srbija figurira dobro. Na vreme je prepoznala značaj ove oblasti i da u nju treba da se ulaže i ulaže u skladu sa mogućnostima. Imamo institucije koje su oformljene, imamo ljude koji se isključivo bave ovom oblašću i imamo zakonodavni i strateški okvir koji u potpunosti zaokružuje ovu oblast", ističe za Euronews Srbija Adel Abusera, menadžer politike sajber bezbednosti u kompaniji PwC.

Predsednik Open Link Grupe Miloš Jovanović, smatra je potrebno na strateškom nivou definisati sledeće korake po pitanju informacione bezbednosti. On ističe da je najvažnija edukacija građana i privrednika o potencijalnim opasnostima i načinu zaštitite.

Euronews TV

"Ključna stvar bi bila da se razmisliti o osnivanju posebnog centra, odnosno agencije za oblast informacione bezbednosti koja bi prvenstveno pomagala privredi. Ne govorimo o obaveštajnom sistemu nego centru koji bi građanima i privredi objašnjavao kako da zaštite svoje podatke i koje su aktuelne pretnje", kazao je Jovanović za Euronews Srbija.

On je naglasio da veće korporacije i kompanije svakako imaju bolje sisteme za zaštitu, te da je u Srbiji bankarski sektor najbolje zaštićen. 

"Najvažnija je edukacija, potreban nam je sistem kako građane edukovati o zaštiti podataka", dodaje Jovanović.

Stručnjak za bezbednost na internetu Vojislav Rodić govoreći o alatima koji građani treba da koriste za zaštitu podataka rekao je:

"Prosečni korisnik kada uzme uređaj bilo da je notebook ili telefon u operativnom sistemu postoji neki od alata. Važno je redovno ažuriranje operativnog sistema, kao i antivirus program od kojih postoje i besplatni i oni od 2.000 dinara što zaista nije veliki trošak za bezbednisost".

On je poručio da građani budu oprezni sa ponašanjem na društvenim mrežama kao i na internetu generalno i da ne pritiskaju uvek "ok" na svim prozorima koji se otvore jer često ne znaju koje informacije su time podelili.

Euronews TV

Rodić dodaje da su se tokom oktobra, evropskog meseca informacione bezbednosti, održali brojni skupovi uz inicijativu Evropske agencije za mrežnu bezbednost, na kojima se intenzivno radilo na razvijanju novih sistema i novih direktiva o mrežnoj bezbednosti.

Zajednička borba protiv sajber napada

U razvijenim zemljama ovom problemu se pridaje veći značaj zbog čega su Sjedinjene Američke Države najavile formiranje međunarodne koalicije protiv sajber opasnosti, hakerskih napada i krađe podataka. Koalicija će u početku imati trideset zemalja članica, a prvi dogovori već su formalizovani.

Zbog povećanog broja sajber napada na Evropsku uniju i njene članice, Žozep Borelj visoki predstavnik EU upozorio je da samo mobilizacijom, svih resursa možemo da se odbranimo od napada.

Nedavno je u izveštaju koju je usvojio Evropski parlament navedeno da države članice treba zajedno da ojačaju otpornost na hakerske napade uz koordinaciji sa NATO-om.

Kako stručnjaci navode, veliku štetu i posledice mogli bi izazvati sajber napadi na sisteme poput bolnice, sisteme elektrosnabdevanja ili vodovodne sisteme, upravo zato zapadne države podnose nove. 

"Napadi na medicinske institucije, od 2019. do 2020. u Americi su porasli za 470 odsto, a ukoliko se podaci u zdravstvenom sistemu zamrznu i šifriraju, operacije više ne mogu da se zakažu, a Hitna pomoć ne može da primi pacijenta, objašnjava Rodić.

On je podsetio da je pre samo nekoliko dana izvršen sajber napad na Federalni istražni biro, gde su hakeri uspeli da pošalju mejlove sa pravih adresa FBI.

"Mi smo svedoci toga posebno u Americi da su vršeni hakerski napadi na vodovode. Zamislite u kakvim okolnostima mi živimo kada hakerskim napadom vi možete da promenite hemijski sastav vode. Takođe su nedavno i svi aerodromi u Parizu prestali sa radom zbog problema u tehničkom sistemu", navodi Miloš Jovanović. 

Američki mediji smatraju da bi sledeći veliki teroristički napad mogao da bude upravo sajber napad. Postavlja se pitanje, kakva je budućnost sajber terorizma.

"Budimo svesni da se teroristički napad u okviru sajber bezbednosti do sada nije desio, ali sajber jeste i biće uvek deo nekog budućeg ratovanja. Biće prisutan, ali ne verujem da ćemo imati veliki sveobuhvatni teoristički sajber napad", zaključuje Abusera.

 

Komentari (0)

Srbija