Društvo

Protest ispred zgrade RTS zbog neemitovanja spota "Kreni promeni"

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

21:19

Protest ispred zgrade RTS zbog neemitovanja spota "Kreni promeni"
Protest ispred zgrade RTS zbog neemitovanja spota "Kreni promeni" - Copyright Facebook.com/Kreni-Promeni

veličina teksta

Aa Aa

Ispred zgrade Radio-televizije Srbije večeras je u organizaciji udruženja "Kreni promeni" održan protest jer javni servis nije emitovao spot "Srbija nije na prodaju" koji je odgovor na kampanju kompanije "Rio Tinto". Posle protesta ispred RTS, demonstranti su otišli do Vlade Srbije, čija su vrata oblepili QR kodovima koji vode do spota protiv Rio Tinta

Udruženje "Kreni promeni" večeras je na ekranu ispred RTS-a prikazalao spot koji žele da se emituje na nacionalnoj TV, iz koje je danas ranije saopštieno da za emitovanje spota nisu ispunili sve uslove. U spotu poznati domaći glumci upozoravaju na opasnost od eksploatacije litijuma.

Za učesnike protesta obezbedili su posebnu "atmosferu", uz crveni tepih su postavili stolice.

Predstavnici udruženja poručili su da Rio Tinto ne preza od trošenja velike svote novca kako bi se širom Srbije prikazali kao kompanija sa plemenitom namerom i da je zato njihova poruka "Srbija nije na prodaju!".

Iz RTS danas ranije su saopštili da imaju dobru volju da emituju spot uz ispunjavanje svih uslova, i to dostavljanjem uredno popunjene oglasne deklaracije, u skladu sa Zakonom o oglašavanju, kao i cenovnikom emitovanja EPP, i precizirali da upravo ta oglasna deklaracija nije bila dostavljena.

Nakon uvida u dostavljenu dokumentaciju, RTS će, kako navode, po proceduri izvršiti procenu toga da li oglasna poruka ispunjava sve uslove propisane zakonom, podzakonskim aktima i internim aktima RTS-a, koji ureduju pravila oglašavanja, te na osnovu toga doneti odluku o emitovanju predmetne oglasne poruke.

Nadležni iz RTS-a naglasili su da osnovna načela rada javnog medijskog servisa podrazumevaju istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, nezavisnost uređivačke politike, zabranu cenzure i nezakonitog uticaja na rad javnog medijskog servisa, poštovanje profesionalnih standarda i kodeksa.

Na večerašnjem protestu organizatori su tvrdili da nije reč o birokratskom problemu već da RTS ne želi da emituje taj spot i naglasili da su prikupili novac za plaćanje. Udruženje je pokrenulo i peticiju protiv iskopavanja litijuma koju je, kako tvrde potpisalo više od 130.000 ljudi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija