Društvo

Sekretar Svete stolice zaredio Fabijana Svalinu za sremskog biskupa koađutora

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

12:53

Sekretar Svete stolice zaredio Fabijana Svalinu za sremskog biskupa koađutora
Sekretar Svete stolice zaredio Fabijana Svalinu za sremskog biskupa koađutora - Copyright Tanjug/VOJNET/Nebojša Dražić

veličina teksta

Aa Aa

Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama, Pol Galager, danas je u katedrali Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici, uoči početka zvanične posete Srbiji, na svečanoj misi zaredio monsinjora Fabijana Svalinu izabranog biskupa koađutora Sremske biskupije.

Posetu monsinjora Galagera najavio je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji će sutra sastati sa njim.

Šegf srpske diplomatije boravio je u Vatikanu krajem oktobra, kada je i bila otvorena izložba "Srbija i Vatikan 1878-1914", posvećena bogatoj stogodišnjoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Svete stolice.

Tom prilikom Selaković, koji je u Vatikanu razgovarao sa Galagerom, naglasio je da je ova poseta veoma značajna.

"Oni imaju principijan stav nepriznavanja kosovskog separatizma kao državnosti i njihova podrška Srbiji znači izuzetno mnogo", rekao je tada Selaković.

"Papina poseta usko vezana za glas SPC"

Upitan može li papa uskoro doći u Srbiju, rekao je da Sveta stolica određuje spoljnopolitičku agendu poseta svog poglavara na osnovu komunkacija sa dominantnim hrišćanskim zajednicama u pojedinim zemljama.

"To znači da je realizacija papine posete u Srbiji usko vezana i za glas SPC", rekao je Selaković tada i dodao da je uveren da će dve crkve po tom pitanju ostvariti komunikaciju i razgovarati.

Fabijano Svalina imenovan je početkom oktobra za novog biskupa koađutora Sremske biskupije u Srbiji.

Prema odluci Pape Franje, on će biti pomoćnik biskupu Ðuri Gašparoviću, a posle njegovog odlaska sa funkcije direktno će ga naslediti.

"Ovo imenovanje za biskupa koađutora u Sremskoj biskupiji u Republici Srbiji, za mene je veliko iznenađenje. Ispred mene su sada novi izazovi. Iskrena srca, u duhu otvorenosti za saradnju i dijalog, verujem da ćemo zajedničkim snagama odgovoriti potrebama Crkve u Sremu u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji", rekao je Svalina.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija