Društvo

Pašalić: Ne mogu da tvrdim da je bilo trgovine ljudima u Zrenjaninu

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2021

-

07:32

Pašalić: Ne mogu da tvrdim da je bilo trgovine ljudima u Zrenjaninu
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je sinoć da ne može da tvrdi da je u slučaju vijetnamskih radnika u Zrenjaninu bilo trgovine ljudima.

Gostujući na TV Tanjug, Pašalić je obrazložio da je to zaključak nakon što su tri puta posetili stari i novi smeštaj vijetnamskih radnika, direktnog razgovora sa njima i pregleda ugovora koji su dobili za angažovanje na izgradnji fabrike "Ling Long".

"Mi smo tri puta do sada posetili vijetnamske radnike, kako na onom ranijem smeštaju, o kome je javnost o njihovom boravku u Srbiji saznala iz medija, ali i na novim lokacijama na kojima su smešteni. Moram da kažem da je na staroj lokaciji ostalo 89 radnika, koji ne žele da se presele", rekao je Pašalić.

Ističe da su to oni radnici koji su došli u junu mesecu i koji, kako kaže, tvrde da su se navikli na stari smeštaj.

"Tvrde da su se tamo navikli i da sada u ovim uslovima kada ih nema toliko, ne radi se više o 200 radnika koliko ih je bilo u tom smeštaju, da njima ta situacija odgovara", kaže Pašalić.

Dodaje da se i sada pregovara sa njima da napuste taj smeštaj i budu premešteni na novu lokaciju.

Do sada obišli pet lokacija

Trenutno je, kaže, pet novih lokacija na kojima se oni nalaze, da su on i njegovi saradnici obišli svih pet i da su razgovarali sa radnicima.

Upitan kakav je bio njegov utisak nakon obilaska starog smeštaja u kojem su boravili radnici, Pašalić kaže da je prvi utisak bio da to nije adekvatan smeštaj, jer je bilo previše ljudi na jednom mestu.

Pašalić kaže da se vijetnamski radnici nisu žalili na uslove u kojima žive, ali da su se žalili na ishranu i ne iz razloga, kao što je, navodi, pisano u medijima da je bila loša, već što je njihov tradicionalan način spremanja hrane drugačiji od kineskog.

"Tražili su svoje kuvare i njima oni sada spremaju hranu", navodi Pašalić.

Na pitanje da li svi radnici poseduju radne dozvole, Pašalić kaže da je to pitanje važno, zbog spekulacija da se radi o trgovini ljudima, navodeći da su svi radnici bili upoznati sa time gde idu, koji će posao raditi, kolika će im biti plata, pod kojim uslovima će raditi i pod kojim uslovima mogu da se vrate u zemlju.

"Svako je imao svoj krevet"

Svi, dodaje, imaju ugovore na 12 meseci, i navodi da su neki došli u Srbiju u junu, a neki pre mesec dana.

Pašalić je ponovio da vijetnamski radnici nisu bili nezadovoljni uslovima u kojima su boravili i da je tim uslovima više naša javnost bila "zgrožena".

"Nije spavalo više njih u jednom krevetu, svako je imao svoj krevet, ali je bio problematičan broj kreveta u jednoj prostoriji", rekao je Pašalić i dodao da su imali sanitarni čvor, ali da su se u međuvremenu dva bojlera pokvarila, pa preostala dva nisu mogla da pokriju potrebe toliko velikog broja radnika.

Pašalić ističe da je najveći problem kod starog smeštaja predstavljalo to što su se u blizni nalazile plinske boce i burad sa naftom, što je predstavljalo potencijalnu opasnost za njihovo zdravlje.

Komentari (0)

Srbija