Društvo

Pokret "Kreni-promeni" prijavio proteste u subotu, MUP objavio broj telefona za prijave ograničenja kretanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/12/2021

-

17:51

Pokret "Kreni-promeni" prijavio proteste u subotu, MUP objavio broj telefona za prijave ograničenja kretanja
Euronews/Jovan Đurić - Copyright Euronews/Jovan Đurić

veličina teksta

Aa Aa

Pokret "Kreni-promeni" saopštio je danas da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije prijavio održavanje protestnog skupa u subotu. MUP je tim povodom saopštilo da će građani kojima zbog blokade puteva bude ograničena sloboda kretanja, moći to da prijave telefonskim pozivom.

U saopštenju Pokreta "Kreni-promeni" piše da je Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako se navodi, "ponuđeno" da se "u saradnji sa građanima omogući nesmetan prolaz hitnih službi, pre svega bolničkih i vatrogasnih kola". Na taj način, smatraju u "Kreni-promeni", "možemo imati mirne i dostojanstvene proteste", kao da se tako mogu izbeći "bilo kakvi sukobi".

Iz tog pokreta, takođe, tvrde da će "za bilo kakve incidente" odgovornost snositi MUP, ako nadležni odbiju ovu, kako su je nazvali, "ponudu". "Od blokada se neće odustati osim u slučaju povlačenja Zakona o eksproprijaciji i izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi", ponavlja se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da građani, kojima zbog najavljenih blokada puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja usled blokade puteva, od danas prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova mogu podneti pozivom na broj 0800104103. Kako se navodi u saopštenju, građani Srbije koji se suoče sa ovakvom vrstom problema mogu na jednostavan i brz način obavestiti policiju o kršenju zakona, počiniocima ili registracijama vozila koja se koriste za sprečavanje normalnog funkcionisanja saobraćaja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saopštenju napomenulo da blokada puteva i ometanje građana predstavlja kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja.

Incidenti tokom prethodnog protesta

Podsetimo, prethodne subote u više gradova Srbije su grupe građana su blokadom saobraćajnica izražavale protest zbog usvajanja zakona o eksproprijaciji i o referendumu. Policija je u Beogradu uoči protesta postavila kordone i onemogućila prilaz na više mesta u gradu na kojima je bila i najavljena blokada. 

Bile su blokirane neke od ključnih saobraćajnica u Beiogradu - auto-put kod Sava centra, kao i Mostarska petlja i Gazela. Tokom protesta došlo je i do sukoba demonstranata i policije.

Euronews Srbija, Tanjug Video

 

Takođe, protesti su održani i u Novom Sadu, Preljini, Kragujevcu i Šapcu. U Novom Sadu i Šapcu su zabeleženi i incidenti koji su naknadno doveli do novih protesta - i građana koji se protive zakonu, ali i pristalica vladajuće stranke.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Nedja

03.12.2021 10:30

Niko nema pravo da naredi policiji da ne radi svoj posao. Ni Vučić.

Srbija