Društvo

Bokserski tim iz Avganistana posle Svetskog prvenstva ostao u Srbiji, plaše se talibana i čekaju "kartu" za Zapad

Komentari

Autor: AP

06/12/2021

-

09:58

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Vežbali su u tajnosti i iskrali se iz Avganistana kako bi mogli da se takmiče na međunarodnom prvenstvu. Sada, avganistanski bokserski tim traži utočište na Zapadu kako bi mogao da nastavi i karijeru i život bez opasnosti i straha. Njihova trenutna stanica je Srbija.

AP donosi priču o timu od devet boksera, njihovom treneru i najvišem zvaničniku saveza koji su ostali u Srbiji nakon završetka Svetskog prvenstva u boksu početkom novembra, rekavši da bi mogli da se suoče sa osvetom talibana ako se vrate kući. Tim je od tada kontaktirao nekoliko stranih ambasada, raspitujući se za humanitarne vize i zaštitu.

Iako su dobili negativne odgovore od nekih predstavnika zemalja EU, oni se i dalje nadaju pozitivnom ishodu. 

Desetine hiljada Avganistanaca, uključujući sportiste, pobeglo je iz zemlje otkako su se američke i druge međunarodne trupe povukle u avgustu i talibani preuzeli vlast.

Vahidulah Hamidi, generalni sekretar Avganistanske bokserske federacije, kaže da talibani ne odobravaju boks i da tim nema šanse da slobodno nastavi karijeru u svojoj zemlji.

Nakon što je učestvovao na šampionatu Azije u Dubaiju u maju, Hamidi je bio odlučan da povede svoj tim u Beograd na takmičenje koje je počelo krajem oktobra. Registrovali su se kao tim "Fair Chance", rezervisan za sportiste koji su morali da napuste svoje zemlje ili nisu u mogućnosti da predstavljaju svoje nacije.

"Imali smo veoma dobar učinak. To je za nas veliko dostignuće", rekao je on.

Uoči puta, bokseri su trenirali na tajnim lokacijama i morali da se uvere da niko ne zna za njihov plan. Uspeli su prvo da dobiju vize za Iran, a zatim su u ambasadi u Teheranu podneli zahtev za vize Srbije i krenuli u Beograd.

Iako talibani ovog puta nastoje da prikažu sebe kao generalno tolerantnije, i u vezi sa sportom, nego što je to bilo tokom njihove prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine, Hamidi ističe da to nije slučaj u stvarnosti.

Njegovog oca, koji je bio prethodni predsednik Bokserske federacije, ubili su nepoznati napadači 2019. godine, a sin veruje da su talibani stajali iza napada. 

Iako su sada u Srbiji, Hamidi i ekipa nisu podneli zahtev za azil ovde. Dok hiljade migranata i izbeglica svake godine dolaze u Srbiju nakon što napuste svoje matične zemlje, većina njih želi da nastavi put ka bogatim zemljama zapadne Evrope gde je lakše naći posao i živeti. Ali Hamidi objašnjava da su im srpske vize istekle pre nekoliko dana i da im je potrebna bezbedna zemlja da ih primi jer su ih prijatelji i rođaci upozorili da se ne vraćaju u Avganistan. 

Advokat Marko Štambuk, koji radi sa Beogradskim centrom za ljudska prava, organizacijom koja pruža pravne savete u vezi sa procedurama za dobijanje azila, kaže da su avganistanski bokseri kontaktirali tu instituciju i da su obavešteni o mogućnostima u Srbiji.

I dok su čekali, u neizvesnosti, bokseri su uspevali da organizuju povremene treninge u lokalnim teretanama. Posle treninga ove nedelje, jedan od boksera Hasibulah Malikzadah rekao je da se plaši da se vrati kući i da očajnički želi da slobodno nastavi karijeru negde drugde.

"Želim da budem dobar šampion i uzor deci širom sveta. Stvarno želim ovo, zaista imam dobar san", rekao je ovaj dvadesetogodišnjak.

Komentari (0)

Srbija