Društvo

Jovanović za Euronews Srbija: Omikron nije laboratorijski potvrđen u Srbiji, vakcina štiti od teških formi bolesti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2021

-

12:34

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Virusolog i član Kriznog štaba prof. dr Tanja Jovanović ne isključuje mogućnost da je nova varijanta virusa korona - omikron, već prisutna u Srbiji, ali da samo još uvek nije laboratorijski potvrđena.

Ona je za Euronews Srbija navela da je važno da se primi treća doza vakcine, jer buster doza povećava količinu antitela i tako štiti od teških formi bolesti, pa i od omikron varijante. Napominje da zaštitu daje i infekcija, ali da je to neka vrsta "ruskog ruleta" sa virusom, jer ne znamo da li će se razviti teža slika i pacijent završiti u intenzivnoj nezi.

"Sekvenciranje virusa se radi u laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i mi još nismo dokazali prisustvo omikrona. Međutim, s obzirom na to da je u našem susedstvu (Hrvatskoj) potvrđeno prisustvo te varijante, očekujem da ili je već došao ili da ćemo brzo ići sa takvim nalazom", navela je Jovanović.

Pojašnjava da je omikron svrstan u varijantu virusa koja zabrinjava zbog velikog broja mutacija, ima oko 50, a od toga 32 se nalaze na proteinu koji omogućava virusu komunikaciju sa ćelijom. Podseća da je delta varijanta virusa korona imala dve promene aminokiselina, a da omikron ima deset takvih promena.

Da smo imali masovnu vakcinaciju, ne bi imali problem

"Zbog toga je to varijanta koja nas brine. Važno da vidimo da li su preležani imunitet i vakcinalni imunitet mogu da pruže efikasnu zaštitu. Verovatno će dovesti do pada efikasnosti imuniteta, bilo vakcinalnog ili prirodnim putem. Međutim, sigurno će vakcina štrititi od teških formi bolesti, bolničkog lečenja i letalnog ishoda", navela je Jovanović.

Zbog toga je važno, kako kaže, da  se primi treća doza vakcine, jer se buster dozom povećava količina antitela. Podseća da je virus već dugo u cirkulaciji, te da zbog toga dolazi do promena i stvaranja novih varijanti. 

"Da smo imali masovnu vakcinaciju, na samom  početku kada su se pojavile vakcine, mi ne bi danas imali problem sa kovidom 19. Masovniom vakcinacijom na globalnom nivou stvorili bi kolektivni imunitet. Ovako pitanje je vremena kada ćemo dobiti rat sa virusom", navela je naša sagovornica.

Dodaje da nije slučajno što se nova varijanta sa dosta mutacija pojavila baš u Južnoj Africi, jer je obuhvat vakcinacijom u tom području nizak, u nekim regionima manji od 20 odsto i to je plodno tlo za mutiranje virusa. Navodi da je iz tog dela sveta stigla i beta varijanta virusa ili južnoafrička varijanta koja izbegava imunski odgovor i kojom je smanjena efikasnost vakcina.

Smatra da će sa virusom korona biti slično kao i sa virusom gripam gde se vakcina prima jednom godišnje.

Kontrola na prelazima

Srbija je pojačala kontrolu putnika na graničnim prelazima zbog omikron varijante virusa korona. Prof. Jovanović navodi da naša zemlja nema direktne letove iz južnoafričkih zemalja, ali da imamo putnike u tranzitu.

Kako kaže na graničnim prelazima uvedeno je obavezno testiranje za putnike koji stižu iz rizičnih zemalja, te tako u roku od sat vremena dobijaju rezultate PCR testa. Ukoliko je nalaz negativan idu u izolaciju od 14 dana, a ukoliko je pozitivan smeštaju se na bolničko lečenje.

Napominje da se tokom izolacije tri puta radi testiranje (PCR test), a sve kako ne bi došlo do naglog širenja infekcija. Upitana da li predstojeći praznici predstavljaju rizik za širenje virusa ona je rekla da je neophodno biti obazriv i da se prati situacija. 

"Da budemo optimisti i pozovemo građane da se vakcinišu. Jedino vakcina nam daje potpunu zaštitu. Zaštitu nam daje i infekcija, ali to je neka vrsta  ruskog ruleta sa virusom jer ne znamo da li će imati težu sliku i završiti u intenzivnoj nezi", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija