Društvo

Mural Ratku Mladiću bio prekrečen, ali je nekoliko mladića skinulo svežu farbu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/12/2021

-

08:28

Mural Ratku Mladiću bio prekrečen, ali je nekoliko mladića skinulo svežu farbu
Mural Ratku Mladiću bio prekrečen, ali je nekoliko mladića skinulo svežu farbu - Copyright Euronews Srbija/Branislava Gigović Grubić, Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu je bio potpuno prekrečen, ali reporter Euronews Srbija javlja da je nekoliko mladića očistilo farbu sa murala.

Euronews Srbija

Prvo je Opština Vračar saopštila da je grafit sa fasada zgrade u Negoševoj 38 i 38b uklonjen. Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske opštine Vračar navelo da je rešenje za uklanjanje slikovnog grafita sa prednjeg dela zajedničke fasade ovog objekta doneto još 20. septembra.

Kako se navodi u saopštenju, tako je u skladu sa Odlukom o komunalnom redu naloženo stanarima stambenih zajednica u Njegoševoj broj 38 i 38b da uklone grafit.

Postupak je sproveden, kaže se u saopštenju, i na osnovu prijava novinara Antonele Rihe, Naima Lea Beširija iz Instituta za evropske poslove, Tamare Tripić iz Mreže za demokratski dijalog. Stanari stambene zgrade na kojoj se nalazi grafit tražili su pomoć u njegovom uklanjanju, pa su u uklanjanju grafita preduzeli mere na njegovom uklanjanju, stoji u saopštenju.

Nekoliko mladića očistilo farbu s murala

Potom je nekoliko mladića došlo sa sunđerima i vodom, i očistili su farbu sa murala, javlja reporter Euronews Srbija. Oko murala nema okupljanja građana.

U opštini Vračar rekli su za Euronews Srbija da još uvek nisu dobili informaciju da je mural očišćen.

Inače, zbog murala Ratku Mladiću održana su dva protesta tokom kojih je intervenisala policija razdvajajući aktiviste NVO i grupe mladića koji su pokušavali da odbrane mural i koji poslednjih dana dežuraju ored njega. Mural je dva puta uništavan do sada, ali su gurpe koje su ga čuvale čistile i obnavljale ga. 

Podsetimo i da je skup nevladinih organizacija koje su za 9. novembar najavljivale akciju prekrečavanja murala posvećnom Rtaku Mladiću osuđenom za ratne zločine zabranila policija, ali uprkos tome okupila se grupa aktivista među kojima su bile Aida Ćorović i Jelena Jaćimović koje su privedene jer su mural gađale jajima.

Njihovo privođenje izazvalo je rekaciju jednog dela javnosti, pa su se oni iste večeri okupili na Trgu Nikole Pašića. Skup podrške dvema aktivistiknjama pretio je da preraste u incident kada su se sa druge strane pojavila grupa ekstremnih desničara koji su skandirali Ratku Mladiću. Do incidenta ipak nije došlo i obe strane koje je razdvajala policija su se razišle.

Dan kasnije, 10. novembra, Đorđo Žujović iz Socijaldemokratske partije Srbije bacio je kreč na mural, a istog dana su ga očistili mladići odeveni u majice sa kapuljačama.

U subotu, 13. novembra, na Cvetnom trgu u Beogradu održan još jedan protest  "Mural mora pasti" koji je organizovalo više organizacija civilnog sektora.  Na trgu su se tada okupili građanski aktivisti, ali i grupa desničara, između kojih je bila policija. Predviđena šetnja do Njegoševe tada je otkazana iz bezbednosnih razloga. Nekoliko dana kasnije na mural Mladiću je bačena crna farba, ali su i nju osobe iz grupe pristalica uklonili i nastavili da dežuraju na raskrsnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija