Društvo

Danas svežije sa kišom, tokom vikenda promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/12/2021

-

07:18

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti svežije za nekoliko stepeni zbog priliva hladnog vazduha sa severa. Krajem dana doći će do delimičnog razvedravanja, ali samo na kratko, jer nam već sutra stižu novi kišonosni oblaci. Maksimalna dnevna temperatura šest stepeni.

"Sa slabljenjem južnog vetra došlo je do priliva hladnog vazduha sa severa, te će danas biti za nekoliko stepeni svežije. To će uzrokovati da kiša koja se danas očekuje na jugozapadu i jugoistoku zemlje pređe u susnežicu i sneg u višim planinskim predelima", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da će u Vojvodini danas biti oblačno, sa povremenom, slabom kišom. Krajem dana doći će do delimičnog razvedravanja u celoj Srbiji, ali samo na kratko, jer nam već sutra stižu novi kišonosni oblaci.

Tokom jutra temperatura je bila oko 2. podeljka, a tokom dana neće prelaziti šest stepeni. Na severu i zapadu, predele koje će ovaj hladan vazduh prvo zahvatiti, maksimalna danas oko 3. podeljka.

Jaka košava koja je juče duvala, oslabila je. Slab vetar promenljivog pravca duvaće do ranih jutarnjih sati, kada će doći do njegovog jačanja i okretanja na severne pravce.

Prognoza za vikend

U subotu dolazi do prodora još jednog đenovskog ciklona na Balkansko poluostrvo, koji će nam ovog puta doneti nešto veću količinu padavina. Uveče i tokom noći, sa dodatnim padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom, kiša prelazi u sneg, te će doći do obrazovanja manjeg snežnog pokrivača i u nižim predelima.

Sa premeštanjem ovog sistema niskog vazdušnog pritiska preko Balkana, sneg tokom noći počinje da pada i u Beogradu i Vojvodini. U nedelju se očekuje obrazovanje manjeg snežnog pokrivača i u ovim predelima. Dnevna temperatura će biti svega nekoliko stepeni iznad nule, što će usporiti njegovo topljenje.

Početak naredne nedelje dočekaćemo sa snegom, a prestanak padavina očekuje se sredinom nedelje.

Usled niskih temperatura moguća je pojava poledice na kolovozu te se preporučuje dodatni oprez u saobraćaju, a ukoliko ste se uputili ka nekom od zimskih centara obavezno ponesite i zimsku opremu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija