Društvo

U novoj školskoj nedelji svi đaci u klupama, nastava prema prvom modelu četvrtu nedelju za redom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/12/2021

-

07:05

U novoj školskoj nedelji svi đaci u klupama, nastava prema prvom modelu četvrtu nedelju za redom
U novoj školskoj nedelji svi đaci u klupama, nastava prema prvom modelu četvrtu nedelju za redom - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Od danas će se u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji primenjivati prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno i to je četvrta nedelja za redom da prema istom modelu, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola. 

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u nedelji od 2. decembra do 8. decembra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1.454 (0,19 odsto).

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, ukupno je 13 (0,03 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposredne na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana. 

Ukupno je 127 (0,31 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 15 (0,04 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Tim na nedeljnom nivou, a na osnovu podataka koje dostavljaju škole i podataka iz "Servisa za javno zdravlje",  utvrđuje model nastave za škole u određenim jedinicama lokalne samouprave.

Raspust počinje poslednjeg dana u godini

Učenicima osnovnih i srednjih škola približava se i zimski raspust, a iako je bilo planirano da ove godine počne ranije, 20. decembra, na Sednici Kriznog štaba doneta je odluka da se đaci ipak raspuste po originalnom planu - 31. decembra, a da se u školske klupe vrate 24. januara 2022. godine.

Epidemiolog Predrag Kon naglasio je za Euronews Srbija da bi to pravilo moglo da se promene ukoliko bi se epidemiološka situacija pogoršala.

U Srbiji tokom ove nedelje dnevni broj novozaražih nije bio veći od 2.000. 

AP/Darko Vojinović

 

Omikron i dalje nije detektovan u Srbiji

Kon kaže da se epidemiološka situacija u Srbiji poboljšava i da se krajem one nedelje može očekivati da broj novozaraženih padne ispod 1.000. On je naveo da je najznačajnije što je situacija u školama stabilna, kao i da jedino brine činjenica da se omikron varijanta koronavirusa sve više otkriva.

Virusolog i član Kriznog štaba prof. dr Tanja Jovanović ne isključuje mogućnost da je nova varijanta virusa korona - omikron, ali, prema rezultatima prošle nedelje još nije laboratorijski potvrđena.

"Omikron pokazuje veliki potencijal, ali se to oboljenje dosad nije pokazalo kao invazivno", naveo je Kon, napomenuvši da je to, ipak, sve teoretisanje jer stvarnih pokazatelja još nemamo.

Podseća da su uvedene posebne mere za građane koji dolaze iz zemalja u kojima je registrovano prenošenje omikron soja. Oni se na aerodromu testiraju, te oni koji su negativni moraju u karantin još 14 dana. Testiranje se ponavlja nakon nedelju dana i ako je negativan nalaz produžava se izolacija.  

Jovanović je za Euronews Srbija navela da je važno da se primi treća doza vakcine, jer buster doza povećava količinu antitela i tako štiti od teških formi bolesti, pa i od omikron varijante. Napominje da zaštitu daje i infekcija, ali da je to neka vrsta "ruskog ruleta" sa virusom, jer ne znamo da li će se razviti teža slika i pacijent završiti u intenzivnoj nezi.

Komentari (0)

Srbija