Društvo

Sportista prvi put na markama u Srbiji: Poštanske marke kao omaž Novaku Ðokoviću

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

17:42

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Pošta Srbije danas je predstavila jedinstveno izdanje prigodnih poštanskih maraka "Tenis: Novak Ðoković, prvi reket sveta", posvećenih našem najboljem sportisti, saopštila je Pošta Srbije.


Ovim povodom organizovana je svečanost u PTT muzeju, na kojoj je prisustvovao i Novak Ðoković.

Kako je navedeno u saopštenju, ovo je prvi put u filatelističkoj istoriji Srbije da je na markama predstavljen sportista.

Navedeno je da Ðoković zaslužuje ovakvo priznanje, jer je najbolji teniser današnjice i najbolji sportista u istoriji srpskog sporta, kao i veliki humanista i filantrop, čija je fondacija, između ostalog, pomogla rekonstrukciju 48 vrtića i obezbedila podršku u radu za 2.200 učitelja i nastavnika širom Srbije.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Ðorđević je rekao da je Pošti čast da u godini koja je najznačajnija za karijeru Novaka Ðokovića, predstavi filatelističko izdanje posvećeno našem najboljem sportisti svih vremena.

Pošta kao nacionalna institucija, kaže Ðorđević, na ovaj prigodan način odaje priznanje i zahvalnost države Novaku Ðokoviću za njegova sportska postignuća i sve što svojim javnim i humanitarnim radom čini za dobrobit građana naše zemlje i njen ugled u svetu.

Ðorđević je najavio da će Pošta novim idejama i zalaganjem nastojati da na svim poljima doprinese boljem životu svih građana Srbije.

"Verujemo da će ova jedinstvena poštanska marka, ne samo zabeležiti i sačuvati Ðokovićeve uspehe za buduće generacije, već i da će dati podstrek mladim ljudima da daju svoj maksimum u svim sferama života", poručio je Ðorđević i poželeo sportisti puno uspeha u daljoj karijeri.

Dodao je da su Novakova fondacija i Pošta Srbije dogovorila saradnju kojom će zajedno raditi na dobrobiti svih građana Srbije.



Ðoković je izrazio zadovoljstvo što može na ovaj način da doprinese oživljavanju tradicije pisanja pisama i razglednica.

Istako je da njegova Fondacija svakodnevno dobija mnogo pisama iz cele Srbije od dece, kojima je potrebna pomoć i podrška u ranom razvoju i obrazovanju, kao i od njihovih nastavnika.

"Mi želimo, i tome smo svakodnevno posvećeni, da u narednih 10 godina svako dete u Srbiji ima pristup vrtiću i uslove da sanjaju i ostvaruju svoje snove. Zajedno ćemo se truditi da što pre dođemo do rezultata, a drago nam je što nam se u tome pridružuje sve veći broj partnera, uključujući i Poštu Srbije", rekao je Novak Ðoković.

Marke prikazuju Novaka Ðokovića na teniskom terenu i njegove sportske uspehe: 350 sedmica na prvom mestu ATP liste, sedam puta broj 1 na kraju kalendarske godine, osvojenih 20 grend slem titula i 37 Masters turnira, 86 ATP turnira, jedini u „otvorenoj eri" koji je najmanje dva puta osvojio svaki grend slem - Australijan open (9), Rolan Garos (2), Vimbldon (6) i US open (3) i, posle Roda Lejvera, jedini sa četiri grend slem titule u nizu, pet puta osvajač završnog mastersa ATP tura, bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu, Dejvis kupa, ATP kupa, i četiri puta najbolji sportista sveta.

Umetničku realizaciju ovih poštanskih marki potpisuje kreator maraka Pošte Srbije Boban Savić.

Komentari (0)

Srbija