Društvo

Proizvodnja Sputnjika V na Torlaku kreće od 4. juna

Komentari

Autor: Euronews

02/06/2021

-

14:32

Proizvodnja Sputnjika V na Torlaku kreće od 4. juna
Proizvodnja Sputnjika V na Torlaku kreće od 4. juna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar Nenad Popović najavio je na Tviteru kada tačno kreće proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V u Srbiji.

 

 

Proizvodnja Sputnjika V na Institutu Torlak počinje 4. juna svečanom ceremonijom u kojoj će učestvovati visoki državni zvaničnici Srbije i Rusije.

"Zajedno pobeđujemo", napisao je Popović.

Podsetimo, ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" 19. maja potvrdio je kvalitet prvih doza koje su izašle iz srpskog instituta i dao zeleno svetlo za dalju proizvodnju. 

 

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Direktor Instituta Gamaleja, Aleksandar Gintsburg, uručio nam je na sastanku u Moskvi sertifikat kojim se potvrđuje da vakcina proizvedena na Torlaku zadovoljava svih 18 referentnih parametara kvaliteta. Ona je istog kvaliteta kao i vakcine Sputnik V koje se proizvode u Rusiji. Time je Torlak potvrdio svoj međunarodni ugled i stogodišnju tradiciju, ali i odličnu tehnološku i kadrovsku osnovu kojom danas raspolaže ova ustanova", istakao je Popović pre nekoliko dana u razgovoru za Euronews Srbija.

Tom prilikom je i rekao da je proizvodnja "Sputnjik V" vakcine u Srbiji, rezultat dogovora dva predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ulaganje u Torlak

Državni vrh Srbije najavio je ranije da će u Institut Torlak biti uloženo 38 miliona evra i to 18 miliona evra u kapacitete za punjenje i pakovanje vakcina, kao i 20 miliona evra za uređenje prostorija i obnovu fasada.

Za vakcine proizvedene u Torlaku zainteresovane su i zemlje regiona, a Popović kaže da je na prvom mestu da se zadovolje potrebe građana Srbije, a tek onda da se razmišlja o izvozu.

"Kada bude doneta procena da Torlak ima kapacitete za izvoz, državni vrh će doneti odluku o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija