Društvo

Dr Fabio Skano: Srbija još nije van opasnosti iako već tri nedelje pada broj zaraženih

Komentari

Autor: RTS

17/12/2021

-

22:41

Dr Fabio Skano: Srbija još nije van opasnosti iako već tri nedelje pada broj zaraženih
Fabio Skano - Copyright Prinskrin/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije SZO za Srbiju i izlaslanik za Zapadni Balkan doktor Fabio Skano kazao je da u Srbiji već tri nedelje pada broj slučajeva koronavirusa, ali da to ne znači da je prošla opasnost. Skano je, govoreći za Dnevnik RTS-a, naveo da Srbija treba da se pripremi za omikron soj kako bi se izbegao budući talas.

On je istakao da se omikron soj širi brže, što znači da će biti sve više slučajeva. Navodi da je SZO veoma zabrinuta zbog toga što ljudi tretiraju omikron kao blag, ali da je on veoma prenosiv i da će to povećati broj pacijenata i opteretiti zdravstveni sistem. Tvrdi da su najvažnije vakcinacija, buster doza, nošenje maski, provetravanje i lečenje kada se na neko razboli.

Skano je istakao da u regionu Evrope pada broj zaraženih, ali da situacija nije ista u 53 zemlje. Navodi da nam dolazi i omikron i da postaje dominantan.

"U Srbiji imamo situaciju u kojoj već tri nedelje pada broj slučajeva, ali to ne znači da smo van opasnosti. Naprotiv, treba da se pripremimo pre svega za omikron, da izbegnemo budući talas", kaže Skano.

Podrška Vladi Srbije

Kazao je i da mu je bilo veoma drago što je imao priliku da se sastane sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom prvog dana na poslu i da je već uspostavio sjajan radni odnos sa njim i njegovim timom. 

"Svakako ćemo nastaviti podršku Vladi, što se tiče podrške vakcinaciji, imali smo priliku da razgovaramo sa kabinetom premijerke, ali treba obratiti pažnju na sva zdravstvena pitanja koja utiču na razvoj zemlje i moramo sprečiti buduće pandemije. To su najvažnije investicije i inovacije u zdravstvu, promovisanje zdravog života", objasnio je Skano.

On kaže da se zdravstveni sistem u Srbiji nije srušio, što odlično govori o ovom sektoru, ali i pojedincima koji su štitili sebe i društvo. 

Na kraju je naveo da ne može da kaže kada će prestati pandemija, ali da će zajedno sa vladama raditi na povećanju vakcinacije. Preporučio je da se u Srbiji praznici proslave sa porodicama u što manjim grupama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija