Društvo

Direktorka instituta "Batut": Buster doza potrebna svim odraslima četiri ili pet meseci posle vakcinacije

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2021

-

10:01

Direktorka instituta "Batut": Buster doza potrebna svim odraslima četiri ili pet meseci posle vakcinacije
Direktorka instituta "Batut": Buster doza potrebna svim odraslima četiri ili pet meseci posle vakcinacije - Copyright Tanjug/ Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Vreme za buster dozu je svim osobama koje su protiv virusa korona vakcinisane sa dve doze pre četiri, odnosno, pet meseci, u zavisnosti od vrste vakcine, kaže direktorka Instituta za javno zdravlje ''DR Milan Jovanović Batut'' Verica Jovanović.

Jovanović je u intervjuu za Blic navela da se primena buster doze zasad ne preporučuje kod zdrave dece mlađe od 18 godina, ali da se može primeniti kod dece tog uzrasta sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama i drugim komorbiditetima koji nose povećan rizik od komplikacija.

Kako kaže, do sada je drugu dozu Fajzer vakcine primilo 13.538 dece uzrasta do 17 godina, što je 1,13 odsto te populacije.

Ona ističe da je vakcinacija dostupnim vakcinama strategija kontrole kovida i da osobe koje su preležale kovid posle mesec dana od oporavka treba da prime vakcinu.

''Ukoliko se većina svetske populacije vakciniše, očekuje se da će se cirkulacija virusa smanjiti što će posledično dovesti do manjeg broja mutacija'', navela je Jovanović.

Prema njenim rečima, u poslednjih osam meseci dolazi do postepene stabilizacije epidemiološke situacije, sa tendencijom smanjena stopa bolovanja u većini jedinica lokalne samouprave, ali je intenzitet transmisije i dalje visok na teritoriji cele Srbije zbog čega je, naglašava, nepohodno primenjivati mere lične zaštite, fizičku distancu i izbegavanje boravka u zatvorenom prostoru bez zaštite.

''Mera koja je podjednako značajna u kontroli kovida je vakcinacija buster dozom'', rekla je Jovanović.

Situacija će zavisiti od novih sojeva

Govoreći o novom soju omikron, Jovanović kaže da nema dokaza, tj. potvrde da navedena mutacija dovodi do bilo kakvih težih kliničkih manifestacija bolesti niti drugih navedenih pojava u vezi sa testiranjem ili zaobilaženjem imuniteta posle vakcinacije.

Kako kaže, jedina pojava koja je evidentirana u vezi sa omikron varijantom virusa je brza transmisija u zajednici.

Jovanović navodi da preliminarni rezultati iz Južne Afrike sugerišu da bi omikron varijanta mogla da izazove veći broj slučajeva infekcije od delta soja jer se, kako objašnjava, veoma brzo širi u populaciji.

Naglašava da će epidemiološka situacija u velikoj meri zavisiti od epidemioloških karakteristika i manifestacija novih varijanti virusa i primene protivepidemijskih mera, a pre svega od obuhvata vakcinacijom.

''Očekuje se da će vakcine protiv kovida, bez obzira na dominantan soj virusa zaštiti od teških bolesti, hospitalizacija i smrti usled infekcije varijantom omikron ili bilo kojom drugom'', navela je Jovanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija