Društvo

Porfirije uoči katoličkog Božića posetio Hočevara i obišao radove na katedrali Marijanum

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

21:33

Porfirije uoči katoličkog Božića posetio Hočevara i obišao radove na katedrali Marijanum
Porfirije uoči katoličkog Božića posetio Hočevara i obišao radove na katedrali Marijanum - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Porfirije posetio je uoči katoličkog Božića beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, koji ga je upoznao sa radovima na obnovi katedrale Marijanum, za šta je Srpska pravoslavna crkva kao pomoć pripremila, kako je rekao patrijarh, skroman prilog.

Patrijarh i nadbiskup čestitali su Božić svim vernicima koji po gregorijanskom kalendaru slave rođenje Isusa Hrista, uz želju da se na nebu širi Božija slava da bismo mi na zemlji mogli živeti u miru.

Nadbiskup Hočevar zahvalio je patrijarhu Porfiriju na poseti i pomoći za obnovu katedrale, ukazujući da je time pokazao solidarnost.

"Nije sve u novcu koji nam je krvavo potreban, ali znate koliko svima nama znači solidarnost koju ste na ovaj način pokazali", kazao je Hočevar.

Dodao je da je patrijarh Porfirije na taj način ispunio i smernice koje predviđaju da se u svakom narodu ili državi većinska zajednica prva zanima za manjinske.

"Hvala Vašoj svetosti na svedočenju i uspostavljanju društvenih i crkvenih relacija", kazao je nadbiskup.

Hočevar se požalio da beogradska nadbiskupija nema mogućnosti da organizuje veronauku jer, kako je naveo, nemaju dovoljno svojih prostorija, a nijedna škola u Beogradu nema dovoljno dece pripadnika katoličke crkve da bi se to u školama organizovalo.

Takođe, kako je rekao Hočevar, nemaju ni prostor gde bi se mogli okupljati mladi bračni parovi, ali ni dovoljno prostora za posetioce koji žele da slušaju orgulje.

"Zato nam je potreban duhovni centar i konak za smeštaj svih tih osoba i zato je potrebna još više obnova ovog centra", kazao je Hočevar.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Čestitajući Božić svima koji slave po gregorijanskom kalendaru i upućujući poziv izaslaniku patrijarha na službu na Badnje veče, Hočevar je poželeo svima da svetlo nade koje bukti iz tajne Hristovog rođenja pomogne da opstanemo kao jedna porodica u čitavom svetu.

Patrijarh Porfirije naglasio je da se raduje što je posetio upravo hram koji je posvećen Presvetoj Bogorodici, upravo onoj koja je, kako je naveo, u ime čitavog ljudskog roda svojim smirenjem i ljubavlju doprinela da njen sin postane jedan od nas i da njenim molitvama u služenju Bogu sin Božiji dođe u svet i donese istinu.

Kako je kazao i tada je Isus Hrist doneo svetu ono što je i danas najpotrebnije, a to je mir.

"Taj mir nije moguć bez Sina Božijeg, bez njegovog dolaska među nas i to uzimajući ljudsko telo. Mi smo u vremenu koje počinje da liči na ono na šta nas Jevanđele upozorava i obaveštava, a to je da će biti apokaliptičnih vremena", ukazao je Porfirije.

Kako kaže, trenutno je situacija takva da u Evropi čija civilizacija ne bi postojala bez Hrista, mnoge važne tačke zakona, koje su vezane za hrišćanstvo su eliminisane.

Navodeći da jedino čovek ruši bogomdan poredak i u tom smislu jedini on truje, a trujući sebe truje sve oko sebe, Porfirije je ukazao da je trenutno prisutna kriza identiteta smisla postojanja čoveka, identiteta razloga postojanja čoveka i cilja njegovog postojanja.

"Smisao izvan hrišćanske civilizacije, bez Božića, je nepojmljiv i pretvara se u kontradiktornost. U ozračju tih razmišljanja, dolazim radostan jer se bliži praznik Hristov, sa radošću što mogu sa ovog mesta da čestitam Božić svim pripadnicima katoličke crkve i drugima koji po gregorijanskom kalendaru proslavljaju Hristovo rođenje", kazao je Porfirije.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Poželevši srećnu i blagoslovenu 2022. godinu, Porfirije je kazao da je radostan došao u hram koji se obnavlja, kao i zgrada koja je pored hrama, a koja je vraćena katoličkoj crkvi.

"Znam da vam nije jednostavno i SPC će priložiti skroman prilog. Neće Bog zna koliko uticati na obnovu, ali neka bude izraz naše istinske, bratske ljubavi", kazao je Porfirije.

Ukazao je i da ne postoji bolji način da čovek bude čestit, da bude koristan drugome od načina koji predviđa Jevanđelje.

Na obnovi katedrale Marianum do sada izvedeni radovi na uređenju vodovodne i kanalizacijske mreže, kao i jake i slabe struje za sve zgrade, a urađena je drenaža temelja katedrale i dvorišta i uveden nov sistem grejanja i hlađenja.

Uz kompletno uređenje same zgrade katedrale planira se i uređenje ostalih zgrada, odnosno novog pastoralnog centra s popratnim dvoranama, predviđenim za edukaciju vernika i posebne projekte novog pastoralnog centra koji će obrađivati verska, društvena i kulturna pitanja.

U sklopu Marijanuma, prema planu, biće uređen i dom za starije i nemoćne sveštenike, kao i dečiji vrtić koji se u sklopu Marijanuma nalazi skoro 25 godina.

Komentari (1)

Vladimir

21.12.2021 00:24

Ono što mi kao narod i država treba da uradimo je da damo svi zajedno svoj doprinos na obnovi pastoralnog centra kako bih time pokazali svoju ljubav prema svima, bez obzira na naše nesuglasice iz prošlosti. Nadam se i molim da će naša drža pomoći koliko god može ne bih li na taj način ukazala da je došlo vreme za spuštanje tenzija i ako ništa drugo onda za bar jedan kulturan i pristojan komšijski odnos.

Srbija