Društvo

Velike gužve na granicama uoči praznika, najveće na Horgošu i Batrovcima - čeka se više sati na ulaz u Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, RTS

23/12/2021

-

11:40

Velike gužve na granicama uoči praznika, najveće na Horgošu i Batrovcima - čeka se više sati na ulaz u Srbiju
Velike gužve na granicama uoči praznika, najveće na Horgošu i Batrovcima - čeka se više sati na ulaz u Srbiju - Copyright kamere.amss.org.rs

veličina teksta

Aa Aa

Uoči božićnih praznika u zapadnoj Evropi počele su gužve na graničnim prelazima. Najveća je na ulazu u Srbiju iz Mađarske, a na najfrekventnijm prelazima Horgoš i Reske čeka se oko tri sata. Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 05.35 časova, putnička vozila koja takođe žele da uđu u Srbiju čekaju i na Batrovcima oko jedan sat. Nadležni upozoravaju da zbog predstojećih praznika i školskog raspusta, kao i uslova vožnje, u narednim danima gužve na putevima i graničnim prelazima su neminovne.

Perma poslednijm inforamcijama, da bi se prešla mađarsko-srpska granica, odnosno prelazi Reske i Horgoš, treba oko četiri sata, s tim što je kolona u Mađarskoj duga oko tri kilometra i tamo se čeka oko tri, a sa srpske strane oko jedan sat, javlja RTS. Radi se maksimalnim kapacitetima u šest traka, a sedma je otvorena za autobuse.

Slična situacija je i na drugim graničnim prelazima kao što su Tompa, Bački Vinogradi ili Horgoš 2, gde se na ulazu u zemlju čeka dva i tri sata. Na Gradini, na izlasku iz zemlje, teretna vozila su čekala dva i po sata.

Noćas je takođe bila velika gužva. Oko 13.000 putnika je prošlo za poslednjih 12 sati, za pola dana oko 3.000 putničkih vozila i oko 40 autobusa.

Tanjug/Siniša Kupinović

 

Zbog te situacije i velikog pritiska vozila, Horgoš 2 odnosno Reske 2, granični susedni prelazi sa Horgošom 1, danas će biti otvoreni samo iz pravca Mađarske. Ulaz je zatvoren da bi se ubrzao protok vozila koja stižu iz Zapadne Evrope i prolaze kroz Srbiju.

Iz AMSS-a navode i da u narednim danima povremeni talasi pojačanog saobraćaja se očekuju na putničkim terminalima naših najfrekventnijih granični prelaza sa Mađarskom i Hrvatskom. 

Prvi dani najhladnijeg godišnjeg doba donose i najmanje dnevne svetlosti, jer je obdanca najkraća, što je samo još jedna činjenica koja potvrđuje da je zima za vozače najzahtevnije godišnje doba. Približavamo se početku božićnih praznika po gregorijanskom kalendaru koji donosi pojačan saobraćaja na koridoru 10, ali i na ostalim našim glavnim putnim pravcima.

Na Ibarskoj od Stepojevca do Šopića obustava saobraćaja

I radovi na putevima širom Srbije dodatno će otežani frenkvetnost. Kako je jutros saopštilo JP "Putevi Srbije" na Ibarskoj magistrali, od Stepojevca do ukrštanja sa ulicom Janka Stajčića u Šopiću, do 16 časova biće obustava saobraćaja zbog prelaska vangabaritnih rudarskih mašina preko kolovoza državnog puta.

Zbog toga će saobraćaj biti preusmeren u smeru iz Beograda skretanjem u levo kod Stepojevca, putem kroz Velike Crljene i Vreoce, a u suprotnom smeru skretanjem u desno kod Šopića, putem kroz Vreoce i Velike Crljene do Stepojevca. 

JP "Putevi" navode da su radovi i na deonici Auto-put E-75, kod petlje Pojate - Ražanj, i tako će biti do 17. januara do 15 časovca. Reč je o radovima na sanaciji cevastih propusta, pa je za saobraćaj zatvorena zaustavna saobraćajna traka.

Naizmenično propuštanje je i kod Smedereva kod petlje Kolari, i tako će biti do 1. marta, jer su u toku radovi na nadvožnjaku kod Kolara (iznad auto-puta). Zbog toga je i ovde naizmenično propuštanje vozila.

Slična stvar je i kod Mijoske, tačnije kod graničnog prelaza Gostun gde su u toku radovi koji će trajati do 31. decembra. Reč je o sanaciji klizišta Gračanica i zbog toga je u toku naizmenično propuštanje vozila. Alternativni pravac je deonica Kolovrat - Jabuka.

Radovi na putevima su, prema JP "Putevi Srbija" i kod Jasikovo-Bor, od Krivelja do ukrštanja sa državnim putem II A reda broj 166, a oni će trajati do 25. decembra. Rreč je rehabilitaciji puta pa je i zbog toga naizmenično propuštanje vozila što dodatno može da prouzrukuje gužvu. Sa druge strane, na naplatnim stanicama na autoputevima trenutno nema zadržavanja vozila.

Seničić: Očekujemo dobru zimsku sezonu, turistički kapaciteti rasprodati

Ukoliko se uzme u obzir da je danas poslednji radni dan u vojvođanskim školama i da sutra počinje zimski raspust, dok će u ostatku Srbije on početi 31. decembra, veliki broj kapaciteta za Novu godinu i raspust je rasprodat. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je juče da što se najpopularnijih destinacija tiče, on ima informaciju da su njihovi kapaciteti puni i više od 90 odsto. 

Tanjug/Tanja Valič

 

On je za Tanjug naglasio da najveće interesovanje postoji za srpske planine Zlatibor, Staru planinu, Kopaonik, Divčibare, Zlatar, kao i za pojedine banje i veće gradove, pa se i zbog toga očekuju veće gužve za prestojeće praznike na ovim turističkim destinacijama.

"Trebalo bi da ovo bude dobra sezona. Ipak, živimo u vreme pandemije i ono što nas najviše sprečava jeste ta neizvesnost šta će biti i kako ćemo se ponašati veznao za pravila pod kojima možemo da boravimo i putujemo. Tako je i kada je reč o Srbiji", rekao je Seničić.

Komentari (0)

Srbija