Društvo

Beogradski advokati danas obustavljaju rad koji će trajati do ispunjenja zahteva

Komentari

Autor: Tanjug

24/12/2021

-

07:38

Beogradski advokati danas obustavljaju rad koji će trajati do ispunjenja zahteva
Beogradski advokati danas obustavljaju rad koji će trajati do ispunjenja zahteva - Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Beogradski advokati najavili su da će danas početi obustavu rada, koja će trajati do ispunjenja zahteva. Zahtevi se inače tiču izmena Zakona o parničnom postupku i dopune stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa bankarskim sporovima.

Prema odluci Advokatske komore Beograd (AKB), beogradski advokati u danima obustave rada neće učestvovati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije. To će dovesti do masovnih odlaganja suđenja u svim beogradskim sudovima i pred drugim organima, ali i u drugim gradovima u postupcima u kojima su bili angažovani advokati iz Beograda.

Građani će, međutim, moći da angažuju advokate iz drugih komora, a isto će biti na raspolaganju i sudovima, tužilaštvu i policiji kada je u pitanju postavljanje advokata po službenoj duženosti. Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta. Adovkati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, kao i preispitivanje opravdanosti donošenja izmena o ovom zakonu.

Advokati smatraju da ukoliko su izmene potrebne, trebalo bi navesti razloge, a neophodno je formirati i novu radnu grupu Ministarstva pravde u kojoj će advokatura biti adekvatno predstavljena uz učešće legalno izbanih predstavnika AKB, srazmerno broju upisanih u imenik AKB. Pored toga, traže, kako se navodi u odluci, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Odluka o obustavi rada izglasana je na vanrednoj skupštini AKB 21. decembra. Pre mesec i po dana je skupština Advokatske komore Srbije odlučila da advokati iz cele Srbije ne obustave rad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija