Društvo

Skupština AKB odlučila da beogradski advokati od petka obustavljaju rad

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

17:20

Skupština AKB odlučila da beogradski advokati od petka obustavljaju rad
Advokatska komora Beograda - Copyright Advokatska komora Beograda

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Advokatske komore Beograd (AKB) izglasala je danas odluku da beogradski advokati u petak, 24 decembra, stupe u obustavu rada do ispunjenja zahteva, rečeno je Tanjugu u toj komori.

Adovkati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Traže i da nadležni državni organi hitno donesu odluku o zamrzavanju poreskih obaveza u odnosu na advokate, a prema Uredbi o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti i to na nivou 2021. godine, a u odnosu na novoupisane advokate da poresko opterećenje bude na nivou 2018. godine (pre donošenja Uredbe), sve dok se ne postigne dogovor između predstavnika advokature i države.

Beogradski advokati najavljuju i da u danima obustave rada neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije bez izuzetaka.

Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Na skupštini se glasalo za i protiv obustave rada advokata na teritoriji AKB, na inicijativu više od 600 advokata, nezadovoljnih stavom Vrhovnog kasacionog suda povodom bankarskih predmeta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija