Društvo

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara organizovala akciju za obnovu kuće Milana Jovanovića

Komentari

Autor: Fonet

28/12/2021

-

17:43

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara organizovala akciju za obnovu kuće Milana Jovanovića
Novinar Milan Jovanović - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara izrazila je danas očekivanje da će se ponovljeni deo postupka za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića okončati u što kraćem roku i podržala inicijativu da se organizuje akcija solidarnosti u kojoj bi se u narednih mesec dana prikupilo neophodnih 2,5 miliona dinara za obnovu njegove kuće.

Povodom odluke Apelacionog suda o ukidanju prvostepene presude protiv Dragoljuba Simonovića, Vladimira Mihailovića i Aleksandra Marinkovića, Radna grupa održala je vanredni onlajn sastanak na kojem je istaknuto da je neophodno doći do pravnosnažne presude u tom predmetu u najkraćem roku, te da je efikasnost u ponovljenom postupku izuzetno važna imajući u vidu dosadašnji tok slučaja i vreme trajanja, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Članovi Radne grupe su ukazali da je odluka Apelacionog suda doneta krajem novembra, izražavajući nezadovoljstvo što ona nije pravovremeno dostavljena svim stranama u postupku, navodi se u saopštenju i apeluje na pravosudne institucije da ubuduće odluke blagovremeno i bez odlaganja dostavljaju zainteresovanim stranama.

U saopštenju stoji da se novac za pomoć Jovanoviću može uplaćivati na žiro račune:

dinarski 265-1000000017731-14 i
devizni 265-1100310006448-08.

Kako se navodi, uplate će se primati do cilja od 2,5 miliona dinara i kada se dostigne namenski račun neće prihvatati nove uplate.

Dodatne informacije o akciji mogu se dobiti i putem SOS telefona za prijavu napada na novinare 0800 100115, koji je i počeo da radi kao rezultat dogovora u okviru Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, kao i u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija koja podržava akciju.

Radna grupa je predložila, a Ministarstvo unutrašnjih poslova prihvatilo da se izvrši procena bezbednosti za Milana Jovanovića.

Radna grupa će razmotriti i predložiti Vladi Srbije način na koji bi se u narednom periodu obezbeđivala sredstva koja bi bila dostupna novinarima čija je imovina oštećena izvršenjem nekog krivičnog dela i koja bi se vraćala nakon sprovedenih postupaka obeštećenja od izvršilaca krivičnog dela.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Misije OEBS, Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasade Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, dodaje se u saopštenju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija