Društvo

Danas je Badnji dan po julijanskom kalendaru, a sutra najradosniji hrišćanski praznik Božić

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2022

-

07:46

Danas je Badnji dan po julijanskom kalendaru, a sutra najradosniji hrišćanski praznik Božić
Danas je Badnji dan po julijanskom kalendaru, a sutra najradosniji hrišćanski praznik Božić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan sečenjem, unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama i okupljanjem porodice za posnom trpezom, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, kojim se proslavlja rođenje Hrista.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas božićnu čestitku njegovoj svetosti patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

"Sećajući se velike Božije ljubavi prema čoveku, pokazane Rođenjem Gospoda Isusa Hrista, želim da nadahnuti njome zajednički kročimo prema budućnosti, predano delajući za dobrobit naše Otadžbine i naših građana, doprinoseći napretku i razvoju. Neka radost Božića bude inspiracija za snaženje trajnih vrednosti: mira, tolerancije i bratske ljubavi", navodi se u čestitki.

"Čestitajući Vam Božićne praznike, želim da Vas Bogomladenac podrži u uzvišenoj službi na korist srpskom narodu i dobro Srpskoj pravoslavnoj crkvi", poručio je Vučić, uz tradicionalni pozdrav "Mir Božiji - Hristos se rodi!“

Badnji dan počinje rano ujutru sečenjem badnjaka, koji se sa prvim mrakom unosi u kuću. Uz badnjak se unosi i žito da bi naredna godina bila plodna.

Tanjug

Obavezno je i unošenje slame, a time se prinosi žrtva duhu Hrista koji je rođen na slami. Na Badnje veče se ne spava, već se bdi i očekuje svečani trenutak rođenja Hristovog. Prema narodnim običajima, danas se ništa ne iznosi iz kuće.

Vučić sa saradnicima uneo badnjak u Predsedništvo

Vučić je jutros uneo badnjak u zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu. Unošenju Badnjaka prisustvovali su zaposleni i gosti, kao i vladika Stefan.

Vučić je potom primio decu srpske nacionalnosti iz Hrvatske, koja borave u poseti Beogradu povodom Božićnih praznika. Predsednik je razgovarao sa njima i podelio im Božićne paketiće.

Brnabić čestitala Božić: Vera i ljubav putokaz u najtežim vremenima

Premijerka Ana Brnabić uputila je čestitku njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu SPC i svim vernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.

"Iza nas je godina u kojoj smo se ponovo uverili da su ljubav, poštovanje, razumevanje i solidarnost najveće vrline koje nas pokreću i daju nam snagu da prebrodimo sve izazove.

Neka ovaj Božić simboliše početak godine koja će svima nama doneti mir, stabilnost i prosperitet. Neka nam vera i ljubav budu putokazi i u najtežim vremenima", navela je Brnabić u čestitki.

"U ime Vlade Srbije i u svoje lično ime, čestitam vam Božić i želim vam da praznik provedete u miru i ljubavi, sa porodicom i prijateljima", dodala je Brnabić uz poruku "Mir Božiji, Hristos se rodi".

 

Komentari (0)

Srbija