Društvo

Sneg otežao saobraćaj u Beogradu: Popodne se očekuje kolaps, a sutra i do 15 centimetara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/01/2022

-

13:37

Sneg otežao saobraćaj u Beogradu: Popodne se očekuje kolaps, a sutra i do 15 centimetara
Sneg otežao saobraćaj u Beogradu: Popodne se očekuje kolaps, a sutra i do 15 centimetara - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Iako na teritoriji Beograda snega ima samo do pet centimetara, jutros se saobraćaj u gradu odvijao prilično sporo. U mnogim većim, prometnim ulicama vozači su se žalili i na mestimičan led na putu.

Zbog snežnih padavina jutros se formirala kolona vozila Pančevačkom mostu, u ulici Kralja Petra automobili doslovno milili dok je kolaps bio na Autokomandi kod petlje "Lasta" i na autoputu na Novom Beogradu.

Stoga, ako je istina da "se po jutru dan poznaje", onda i ovog popodneva vozače očekuju velike gužve u Beogradu.

Očekivano je da će se saobraćaj dodatno usporiti tokom današnjeg špica, a na mostu Gazela je i trenutno velika frekvencija vozila u oba smera.

Naxi kamere

 

AMSS je jutros saopštio da se na putevima u zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima Srbije, a posebno u planinskim predelima zbog formiranja snežnog pokrivača saobraćaj odvija otežano, usporeno i uz obaveznu upotrebu zimskih guma.

"Snega ima i na putevima na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Požarevca, Užica, Vranja, Zaječara. Na području Zaječara ima sitnih odrona duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima", saoštava Putevi Srbije.

Sneg još sutra, zatim slede "ledeni dani"

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je na svom Fejsbuk profilu da nas očekuje veća količina snega danas i u utorak uveče, nakon čega od srede predstoje "ledeni dani". 

Tanjug/Rade Prelić

 

"U četvrtak ujutru i ispod -10 stepeni Celzijusa, na Pešteru do -20 stepeni. Otopljenje i znatno prijatnije od petka", ističe meteorolog.

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da se prestanag snežnih padavina očekuje sutra i dodaje da se sredinom nedelje očekuju umereni i jaki jutarnji mrazevi, te će nekoliko dana ostati snežni pokrivač.

"Očekujemo zadržavanje snega na tlu bar 7-10 dana u zavisnosti od regiona, a maksimalne temperature za dane vikenda i početkom naredne nedelje biće između nula i pet stepeni, a zatim se očekuje njihov lagani porast", kazao je Sovilj.

Putevi Srbije savetuju vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, trebalo bi da voze oprezno i pažljivo.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objavio je na Fejsbuku da se, prema prognozama meterologa, tokom današnjeg dana i sutrašnje noći očekuje 10 do 15 centimetara snega na teritoriji Beograda.

Angažovano 396 radnika JKP "Zelenilo Beograd"

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić saopštio je danas da je stanje na terenu pod kontrolom, kao i da je zimska služba Beograd puta prisutna na svih 14 baza, na  teritoriji svih 17 gradskih opština.

Radnici JKP "Zelenilo-Beograd" su od ranih jutarnjih časova angažovani na čišćenju snega sa javnih površina. U toku današnjeg dana na čišćenju snega i posipanju soli angažovano je 396 radnika, saopštilo je to javno komunalno preduzeće. 

Naxi kamere

 

"Čišćenje snega se obavlja ručno i uz pomoć neophodne mehanizacije i to: četiri specijalna vozila Wille, dva specijalna vozila Multicar, dva FAP, dva Kat-a, 15 traktora Kubota, dva traktora Kubota sa emulzijom, 19 putara, pet HTP-a, dva Iveka, jedan Man, 22 traktora Solis, tri Maestrala, jedan Reks, jedan Kiper i jedan utovarivač", ističe se u saopštenju.

Autoputevi prohodni

Autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima prohodni su za saobraćaj, rečeno je danas Tanjugu u Putevima Srbije.

Na snazi je treći stepen angažovanja radne snage, mehanizacije i opreme za čišćenje, kako bi se obezbedio normalan saobraćaj na mreži državnih puteva.

Tanjug/Rade Prelić

 

U Putevima Srbije naglašavaju da angažovanost mehanizacije, može biti i veća u slučajevima pojave elementarnih nepogoda i stepena njihove jačine, kao i da su putari spremni da reaguju u skladu sa razvojem situacije na terenu.

Komentari (0)

Srbija