Društvo

Danas kiša i sneg, temperatura do pet stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/01/2022

-

07:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Danas sa snegom u većem delu zemlje, uz povećanje visine snežnog pokrivača. Na krajnjem severu suvo i hladno, a na istoku sa kišom i temperaturom do pet stepeni Celzijusa, rekla je meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković.

"Promenljivo vreme koje smo imali za vikend nastavlja se i u ovoj nedelji. Prvi dan radne nedelje obeležiće kiša i sneg koji će zahvatati veći deo zemlje. Već tokom noći došlo je do priliva vlažnog vazduha sa juga, koji je uzrokovao da se iznad naše zemlje formiraju oblaci koji će danas mestimično doneti i veću količinu padavina", rekla je Gojković.

Kaže da će kiša padati samo na istoku, gde se još zadržava nešto topliji vazduh. U Negotinskoj krajini maksimalna temperatura kretaće se oko pet stepeni Celzijusa. U ostalim delovima zemlje padaće susnežica i sneg, a zbog temperature koja će se kretati oko nule, doći i do njegovog zadržavanja uz ponovno obrazovanje snežnog pokrivača, a na planinama do povećanja njegove visine. Samo na krajnjem severu zemlje danas pretežno oblačno, ali suvo.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Vetar danas duva pojačanim intenzitetom iz pravca severozapada, te ćemo imati dodatni efekat hlađenja, koji će činiti da subjektivni osećaj temperature bude da je hladnije i za više od 5 stepeni od izmerenih vrednosti. U Timočkoj krajini danas duva istočni vetar, i upravo je ovo razlog nešto višoj temperaturi", kaže Gojković.

Navodi da Ciklon sa Mediterana koji nam donosi ovu nešto veću količinu padavina, sutra nastavlja da se premešta ka istoku, ali nešto južnijom putanjom, te će kiše i snega u utorak uglavnom biti u predelima južno od Novog Sada. 

"Padavine će biti slabijeg intenziteta nego danas i na jugoistoku se očekuju samo mestimično. U isto vreme severno od Srbije jača polje visokog vazdušnog pritiska koje nam od srede donosi razvedravanje, ali i dodatno zahlađenje. Minimalna temperatura će u drugoj polovini nedelje biti ispod minus pet, a maksimalna dnevna neće prelaziti nula stepeni", kaže Gojković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija